Ha biztonságról van szó, a legtöbben csak a zárakra gondolnak. A zárak persze nagyon fontos részei a megfelelő biztonságnak, így az irodai biztonságnak. Számos más tényező is van azonban, amelyek veszélyeztetik a biztonságot, és amelyek különféle lépésekkel megszüntethetőek. Mindemellett a kereskedelmi épületek biztonságával jóval kevesebbet foglalkoznak, mint az otthonok és a gépjárművek biztonságával. Sokszor még ezen épületek tulajdonosai is elsiklanak a biztonság megfelelő biztosítása felett. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az ilyen jellegű biztonság sokkal összetettebb, mint a házak és autók esetében, ahol egyébként sokszor tényleg elég egy megfelelő zár és esetleg egy riasztó. Ám itt sokkal nagyobb területről van szó, és sokkal több mozgatható tárgy van, amellyel számolni kell. Még a kisebb üzleti biztonság esetében is számos tényezőt kell figyelembe venni. Az érintett személyek pedig sokszor azt sem tudják, hogy hol kezdjenek bele.

Az irodák biztonságának gyenge pontjai

Még a kisebb üzleteknek is vannak biztonsági réseik. Sokak számára ez talán inkább paranoiának hangozhat, de mégis igaz, és mindenképpen fontos, hogy képesek legyünk azonosítani a sebezhető pontokat. Ahhoz, hogy felismerjük őket, jó, ha két részben vizsgáljuk meg az irodai biztonságot. Külön kell választanunk ugyanis az épületünk belső és külső biztonságát.

Az irodák belső biztonsági rései

Az irodák belső biztonsága nem igazán biztosítható a megfelelő zárakkal. Persze vannak olyan zárak, amelyek segíthetnek a számunkra ebben is, azonban az irodánk belső biztonságát leggyakrabban az ott dolgozók lopásai fenyegetik. A munkavállalóktól ugyanis senkinek sincs több rálátásra az épületre és a benne található tárgyakra. És őket nem is tudjuk kizárni, hiszen ott dolgoznak. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden munkás fenyegetést jelent a biztonságra, de jobb megteremteni a kellő biztonságot, mint később sajnálkozni annak hiánya miatt. Erre nagyon jó megoldás lehet egy elektronikus vagy biometrikus zár, amellyel nyomon követhetjük, hogy ki mikor lép be az épületbe. Igen ajánlatos ilyeneket telepíteni olyan helyekre, ahol nagyszámú alkalmazott dolgozik, vagy sok a kliens, akiknek napi szintű bejárása van. Persze a lopásokat ez még nem zárja ki. De mindenképpen fenyegetettséget jelent az irodára, ha nem tudjuk követni, hogy kik lépnek be és ki az épületünkből. Ugyanis fontos, hogy illetéktelen személyek ne tudjanak mindenhová bemenni, legfőképpen úgy, hogy nem is tudunk róla. Ezért mindenképpen érdemes belépési ellenőrzést tartani.

Senki sem szereti kimondani, de az irodai biztonság hiányának leggyakoribb oka a hanyagság. Ez miatt kerülnek veszélybe vagyontárgyak és életek. A hanyagság vagy gondatlanság mindezért igenis fenyegetésnek tekinthető, ami a biztonságot illeti. Hanyagság előfordulhat a munkáltató és a munkavállaló részéről is.

Ugyanúgy fenyegetettséget jelent, ha nincsenek rendszeresen biztonsági karbantartások. Fontos, hogy a vállalkozások rendelkezzenek olyan rendszerrel, amely lehetővé teszi a számukra, hogy folyamatosan nyomon kövessék az intézkedéseiket és azok hatásait. Valamint biztonsági képzéseket is szükséges tartani mindehhez. Ezeken pedig az alkalmazottaknak is részt kellene venniük, és így nem lesznek gyenge pontjai a vállalkozásnak.

Az irodák külső biztonsági rései

Ha az épület biztonságáról beszélünk, mindenképpen szót kell ejteni az környezetének a biztonságáról is. Hiszen ez az első, amit támadás érhet. Ennek kiküszöbölésére sokan beléptető kapukat használnak. Ez pedig egy jó megoldás. De ide tartozik még a megfelelő kivilágítás is. Hiszen a legtöbb rabló és bűnöző inkább sötétben vagy árnyékban szeret dolgozni.

Fontos továbbá, hogy a berendezéseinket ne csak beltéren, hanem kültéren is védjük. Lehetnek ugyanis autóink vagy más tárgyaink, amelyek kívül kapnak helyet, és ezeket is szükséges biztonságban tartani.

Biztonsági rést jelenthetnek természetesen a nem megfelelő zárak is. A rossz zárak mellett ugyanis bárki szabadon ki-be járkálhat majd az irodából. Persze az sem elég, ha csupán megvesszük a jó zárakat, ugyanis a beszereléséhez is szükséges a megfelelő szakembert kiválasztanunk. Hanyag munkával ugyanis még mindig veszélynek leszünk kitéve. Ezek nélkül hiába van megfelelő kapunk vagy éppen világításunk, hiszen gyerekjáték lesz bejutni az épületbe.

A kereskedelmi épületek zárjai

Fontos tudnunk, hogy a kereskedelmi ajtózárak nem egyeznek meg az otthonok zárjaival. Hiszen ezek úgy vannak elkészítve, hogy sokkal nehezebb legyen feltörni őket a rablóknak és különféle bűnözőknek. A legtöbb ilyen zár ellenáll is az ütésnek és törésbiztos is. Azonban mielőtt kiválasztjuk a számunkra tetszőt, fontos figyelembe vennünk, hogy szinte minden bemeneti ponthoz szükségünk lesz egy zárra, beleértve az irodákat, a vészkijáratokat és a kapukat is. Itt akár megfontolhatjuk a főkulcsrendszert is, amelynek köszönhetően mi magunknak belépésünk lehet egy kulccsal is mindenhová, míg a többieket csak meghatározott ajtókon engedünk át.

A kereskedelmi épületek biztonságban tartása nem egyszerű feladat. Azonban nem lehetetlen. Ha ismerjük minden gyenge pontunkat, és igyekszünk azokat kiküszöbölni, akkor képesek leszünk biztonságban tartani a vagyonunkat, ahogy az embereket is.