Amikor ajtót vagy zárat választunk, mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legbiztonságosabb darabokkal tudjuk gazdagítani otthonunkat. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy egyik sem tud megfelelően működni a másik nélkül.

Azaz hiába szerezzük be a legjobb minőségű zárat, ha ajtónk elöregedett, könnyen betörhető. Illetve a biztonsági ajtók sem érnek túl sokat, ha minőségileg nem megfelelő zár van bennük. A zárbetét megválasztása tehát igenis font és nem elhanyagolható lépés.

Amikor zárbetét vásárlásáról van szó, első kérdés, amit ilyenkor ajánlatos feltennünk magunknak, az az, hogy pontosan hova keresünk zárat. Koránt sem mindegy, hogy bejárati ajtóba, beltéri ajtóhoz vagy a kerti kis házhoz keresünk zárat. Miután összeírtuk, hogy hova és hány zárra lesz szükségünk, tovább tudunk haladni a megfelelő darabok megtalálásához.

Mire érdemes ügyelni?

Ahogyan összeírtuk, hogy hova szeretnénk zárakat, elkezdhetjük a legmegfelelőbb darabok megtalálását. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő méret eltalálása. Fontos, hogy eltaláljuk a mértet, ugyanis, ha túl rövid vagy túl hosszú a zárbetét, akkor nem fog megfelelően funkcionálni. Rengeteg méretben készülnek már zárbetétek, ezért érdemes utána járni, hogy nekünk milyen méretre lenne szükségünk.

A zárbetét választásánál azt a legérdemesebb szem előtt tartani, hogy biztonsági szempontból megfeleljen. Egy nagyon olcsó zár általában minőségben nem megfelelő, vagyis a betörők ellen nem sokat véd, akár másodpercek alatt ki tudják játszani. Egy magas színvonalú zárbetét azonban el van látva fúrásvédelemmel, törés – és másolásvédelemmel és finom nyitás elleni védelemmel is, ezért valóban megéri befektetni rá.

Tehát összességében három alapvető feltételre érdemes odafigyelnünk zárbetét vásárlásakor. Először is határozzuk meg, hogy hova szeretnénk venni a zárbetétet, milyen helyiség milyen típusú ajtajába fog bekerülni.

Ezt követően tisztában kell lennünk a megfelelő zárbetét pontos méretével, hogy megfelelően tudjuk azt használni és a betörők dolgát se könnyítsük meg. Végül pedig mindig ajánlott odafigyelni a zárbetét minőségére, hiszen ez az első számú védelmi vonalunk a betörők ellen.