A munkahelyek esetében sokszor van szükség arra, hogy az ajtók zárhatóak legyenek. Különösen igaz ez az irodaházak esetében, ahol több cég is bérelhet egy épületbe irodát vagy irodákat, esetleg egy cégé az egész emelet, de fontos, hogy a munkatársak ne tudjanak egymás irodájába bemászkálni. Persze túlzásnak tűnne bejárati ajtó zárakat felszerelni mindenhova, így marad a beltéri ajtózár, de nem kell beérni a tollas kulcsos BB zárakkal. A PZ zár a bejárati ajtózárak elvén működik, és egy hatalmas előnye van, mégpedig az, hogy főkulcs-rendszer is kiépíthető általa.

Természetesen megeshet, hogy elég a hagyományos BB zár és a tollas kulcs is egy iroda ajtajára, de manapság már a cégek nagyon védik a titkaikat, a munkatársak az ügyfélkörüket, esetleg a saját ötleteiket. Nagy a verseny ma már a munkaerő piacon Magyarországon is, így érthető, hogy a munkáltatók igyekeznek biztosítani, hogy ne legyen ebből esetlegesen konfliktus. Természetesen az sem egy elhanyagolható tényező, hogy bár minden irodának külön kulcsa van, mégis jó lenne akár a főnöknek, akár a takarítószemélyzetnek, ha csak egyetlen kulcs lenne, ami minden ajtót kinyit. Erre természetesen a főkulcs-rendszer a megoldás.

Miért érdemes ezt a megoldás választani?

A főkulcs rendszer lehetővé teszi, hogy minden munkatársnak, irodának meglegyen a magánszférája, zárható legyen az ajtó, ugyanakkor van egy olyan kulcs, egy úgynevezett mesterkulcs, ami minden ajtót kinyit. Ez jól jöhet a főnöknek, hogy bemehet oda, ahova csak akar, de a takarítóknak sem kell így egy egész halom kulcsot magukkal cipelniük. Általában az irodaházak esetében egy cég, egy emelet esetén van egy mesterkulcs, ami a takarítók számára készül, de egy cég esetén kap belőle a főnök is.

A főkulcs rendszer előnye, hogy akár mágneskártyás rendszerrel is kombinálható, ami manapság már nemcsak a hotelek kiváltsága, az irodaházakban is előszeretettel használják ezt a megoldást. A mágneskártyához is tartozik egy kártya, ami minden ajtót képes kinyitni.