A legtöbbek számára nem feltétlen ismerős a fő-kulcsos rendszer, hiszen nincs rá szükségük. Az otthonunkba igazából felesleges is, ám irodákban, cégeknek, vagy akár azoknak, akik több szobát adnak ki a házukba, esetleg panziójuk van már jóval érdekesebb ez a kérdés. A fő-kulcsrendszer lényege ugyanis az, hogy minden ajtóhoz van egy külön kulcs, tehát többet tud, mint a BB zárak, viszont létezik egy főkulcs vagy más néven mesterkulcs, ami mindegyik ajtót képes a rendszerben kinyitni.

Ezt általában a takarítószemélyzetnek szokták adni, hogy ne kelljen egy egész rakás kulcs között keresgélni, hogy melyik ajtót éppen melyik kulcs nyitja, de az sem ritka, hogy főnöknél van a főkulcs. A panziók, hotelek esetében pedig fontos, hogy ha bármi gond történik, baleset vagy akár egy fizetni nem akaró vendég, akkor az ajtó betörése nélkül tudják orvosolni a problémát. Ez egy nagyon hasznos rendszer, ezen túl azonban még számos más funkcióval is felszerelhető, ami a biztonságunk érdekében fontos lehet. De melyek ezek a funkciók?

Vészfunkció és gombos zárbetét

A hagyományos zárak esetében sem ritka a vészfunkció, de a gombos zárbetét sem. Kezdjük a vészfunkcióval. Ez a funkció lényegében azt teszi lehetővé, hogy egyszerre két kulcs is mozogni tudjon a zárban, természetesen két külön oldalról. Ez akkor hasznos, ha van rá esély, hogy valaki a zárba felejti, vagy szándékosan benne hagyja a kulcsot, hogy kívülről ne lehessen kinyitni az ajtót. Ezt a funkciót érdemes alkalmazni a hagyományos bejárati ajtózárak esetében is, de a fő-kulcsrendszer esetén is használható. Panziókban érdemes is, hiszen így a személyzet baleset esetén is könnyen bejut, még ha a kulcs az ajtóban is maradt.

A gombos zárbetét is sokak számára lehet ismerős, hiszen ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a gombbal ne lehessen nyitni az ajtót, csak és kizárólag a kulccsal, ami plusz védelmi funkciót jelenthet. Mivel ezeknek a plusz funkcióknak felára szokott lenni, azért érdemes végiggondolni, hogy valóban szükség van-e rájuk.