Egy gyűrű mindenek felett mondták a klasszikus Tolkien regényben. Itt azonban egy kulcs lesz az, ami a több hozzárendelt zárat nyitni fogja. Hogy milyen rendszerben működik, azt a megrendelő dönti el, lehet egy, vagy többkulcsos összetett rendszert is kiépíteni. Többségében hotelekben, ipari parkokban, sportlétesítményekben vagy irodákban használják, de ajánlják társasházakba is, hiszen így ellenőrzöttebb lesz a be- és kiléptetés is. Az 1970-es években feltalált kódkulcsos rendszer továbbfejlesztett változata.

Hogy készül a vezérkulcsos rendszer?

Felépítése: 1 Vezérkulcs – > 2 Főkulcs  – > 4 Csoport kulcs – > számtalan egyedi kulcs. A fölérendelt kulcsok a csoport, fő és vezérkulcsok minden hozzá rendelt zárat, míg az egyedi kulcsok csak a hozzárendelt zárat nyitja. Mechanikus megoldásúak, sokszor kombinálják elektronikus zárral, vagy beléptető rendszerrel is. Bár ezen kulcsfajta a használata során a beléptető rendszert felülírja. Itt nagyon fontos a tervezés, a pontos méretek tudása. Előkészítésre is nagyon oda kell figyelni, zárbetéteket, és a kulcsot úgy kell alakítani kódolni, hogy jól működjenek. Gyári kulcsot vésik, azt csak kóddal lehet másoltatni. Elkészülte pár naptól több hétig terjed.

Milyen jellemzői vannak?

Szabadalommal védettek és nem másolhatóak. Zárbetétei kiskereskedelemben nincsenek, nem másolhatóak, hacsak a tulajdonjogot nem igazolják.. Sokoldalú, hiszen mindenfajta ajtóra kell felszerelni, különféle zárakhoz kell idomulnia, pl. postaládákhoz, lakatokhoz, liftekhez, garázskapukhoz, automata ajtókhoz, vészkijáratokhoz, kulccsal kezelt elektromos kapcsolókhoz. Valamint mindenfajta létesítmények pl. kültéri, ipari, automaták stb. problémáinak megoldásában is meg kell felelnie.

Sokféle kombinációt kell kitalálni a zárbetéthez, valamint az esetleges bővítéseket és cseréket is bele kell számítani. Biztonságos, nem kell súlyos kulcscsomókkal mászkálni, elég egy kulcs. Viszont a rosszindulatú behatolónak az összes záron végig kell verekednie magát. Ha probléma lenne a kulccsal, akkor csak azt a szakaszt kell újra kódolni, amit az adott kulcs nyitott. Érdemes szakemberrel konzultálni és velük beszereltetni ezt a fajta rendszert.