A főkulcs-rendszer nagyon hasznos szállodák és irodaházak esetében, hiszen megadja a lehetőségeket, hogy minden helyiségnek külön, saját kulcsa legyen, de egy közös kulcs is tartozik az összes ajtóhoz, amit mondjuk a takarítószemélyzet vagy a főnök birtokol. Ezt a rendszert már sok helyen használják, a hotelek és szállodák sokszor mágneskártyával kombinálják ezt a rendszert, az irodaházakban pedig leginkább hagyományos kulcsok vannak. Igen ám, de mi van akkor, ha az egyik zár elromlik?

Ha hagyományos bejárati ajtóról van szó, akkor kihívjuk a szerelőt, ő pedig zárat cserél és pont. De mivel a főkulcs rendszer esetében, ahol nem mindegy, hogy milyen zár vagy zárbetét kerül fel, hiszen csatlakoznia kell a meglévő főkulcs rendszerhez, ennek értelmében nem lehet akármire kicserélni. Ha a zárba törik a kulcs, megint csak adja magát a kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Nos, a dolog nem annyira bonyolult, mint elsőre látszik. Természetesen ebben az esetben is zárat kell majd cserélni, vagy épp zárbetétet, csak az nem lesz mindegy, hogy milyet.

Mire figyeljünk a főkulcs-rendszer zárcseréje vagy zárbetét cseréje esetén

Nos, a főkulcs-rendszerben is úgymond, hagyományos zárak vannak, vagyis nem fog a dolog nagyon eltéri attól, amit már a bejárati ajtónk esetében is megszokhattunk. Arra viszont érdemes figyelni, hogy az új zár is csatlakozzon a már meglévő rendszerhez. Természetesen pánikba esni nem kell, attól, hogy egy kulcs elveszik, egy zár elromlik, még nem kell minden ajtón azonnal zárat cserélni, elég lesz azon, amelyikkel a gond van. Érdemes ilyenkor azt a céget hívni, akik kiépítették a rendszert, így ők pontosan tudni fogják, hogy milyen rendszerről van szó, így olyan zárat vagy zárbetétet tudnak adni, ami passzol a meglévő rendszerhez.

Azt persze mindenképp teszteljük le, hogy a főkulcs, vagy mesterkulcs, ami minden ajtóhoz passzul, az új zárat is nyitja-e vagy sem, mert így elkerüljük a későbbi gondokat, vagy azt, hogy újra ki kelljen hívni a szerelőt.