Amikor nem nyílik ki az ajtó, akkor megpróbáljuk minden tudásunk bevetni, hiszen egy zárszerelés nem tűnik annyira komoly feladatnak. Azok, akik általában mindent meg tudnak szerelni, azok a javításba is hamarabb belefognak.

Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a zárak javítására egy egész szakma épült. Persze, nem arra kell gondolni, hogy semmit sem lehet más úton megjavítani, de azért egy jól beépített főkulcsrendszer megbuherálásához igenis kell szakmai tudás.

Ha mégis nekiesünk, akkor valószínűleg sokkal nagyobb bajt fogunk okozni, mint ami eredetileg volt.

Az akadozó zár még abba a kategóriába tartozik, amit mindenki meg tud oldani otthon is. Ilyenkor nem kell azonnal a szerelőt tárcsázni, hanem megpróbálhatjuk olajozással megoldani a problémát.

Sokan a grafitporra és WD40-re esküdnek, és tényleg sokszor hatásos is. Azonban, ha még ezután is fennáll a probléma, akkor inkább kérjük ki a szakember véleményét is. A zárbetét kicserélése csak akkor tartozik az egyszerű munka kategóriájába, amikor hagyományos betétről van szó. A modern lehetőségeket meg se próbáljuk egyedül megoldani, hiszen a garanciát is elveszíthetjük.

Mikor kötelező a szakember?

Az a legjobb, ha minél hamarabb beletörődünk abba, hogy a zár komoly dolog, úgy találták ki, hogy megvédjen minket a kéretlen betolakodóktól, és néha magunktól is. Persze, ha beírjuk az internetre a problémánkat, akkor rengeteg egyszerű zárnyitási trükköt fogunk találni, még videókat is megnézhetünk. Akár próbálkozhatunk is az ott leírtakkal, de jó, ha ráhangolódunk a szerelő kihívására.

Az is gyakori eset, amikor a kulcs egyszerűen beletörik a zárba. Ilyenkor sokan megpróbálják kipiszkálni a darabot valamivel, viszont így a zár először csak kívülről sérül, majd belülről is.

A rendszeres használat egyik következménye lehet, hogy nem jól csukódik be az ajtó, és jó lendülettel kell rásegítenünk, esetleg arról panaszkodhatunk, hogy nehezen tudjuk kinyitni, vagy bezárni. Ezekben az esetekben sem érdemes az internetet kutatni, majd próbálkozni, mivel sokkal nagyobb lesz a kár. Hívjunk inkább zárszerelő szakembert!