A zárcsere szó hallatán sokan megijednek, pedig lényegében nincsen bonyolult műveletről szó, és igazából annyira költségesnek sem mondható.

Azonban az emberek általában ódzkodnak tőle, pedig igenis sok olyan helyzet van, amit nem szabadna senkinek félvállról vennie. Gondoljunk csak arra, hogy az otthonunk és a családunk biztonsága a tét, így nem érdemes sokáig húzni a szükséges szerelést.

De milyen esetekben kell gyorsan cselekedni? Nézzük pár példát.

  1. Az első ilyen eset, ami valószínűleg mindenkivel megtörténik, amikor elhagyjuk a kulcsot. Sajnos sosem tudhatjuk biztosra, hogy mi voltunk ügyetlenek, és útközben kiesett a zsebünkből, vagy rosszabb esetben valaki megszerezte tőlünk. A mondás úgy tartja, hogy jobb félni, mint megijedni, ezért ilyenkor érdemes gyorsan megejteni a zárcserét. Ha várunk is vele, akkor se tartson ez tovább egy hétnél, ugyanis ennyi idő alatt általában előkerülne a kulcs.
  2. A második esetet talán nem is kell magyarázni. Amikor új lakásba költözünk, akkor fontos a zárcsere. Nem tudhatjuk soha, hogy a régi lakó minden kulcsát átadta-e nekünk. Amennyiben új építésű házról van szó, akkor sem tudhatjuk, hogy ki foglalkozik lakásfeltöréssel a szabad idejében.
  3. Az albérleteknél szintén érdemes megejteni a cserét. Mindegy, hogy ki- vagy beköltözünk, a csere ugyanis a saját érdekünket fogja szolgálni. Nemcsak az új lakó lesz biztonságban, hanem mi is. Lehet, hogy a korábbi tulaj lemásolta magának a kulcsot, így minden gond nélkül be tudna jönni hozzánk. A szomszédok szokásait is biztosan ismeri, így jobb a megelőzés.
  4. A válás és a szakítás az egyik leggyakoribb oka a cserére. Ha az egykori párunknak van kulcsa a lakáshoz, akkor senki sem tudja megállítani, így akár bosszúhadjáratot is indíthat ellenünk. Bár ez hazánkban nem annyira gyakori, jobb, ha inkább felkészülünk minden eshetőségre.
  5. Végül, de nem utolsó sorban, amikor elromlik egy zár, nagyon akad, már alig lehet bezárni, akkor szintén érdemes szerelőt hívni. Ellenkező esetben egyik nap véletlenül kint fogunk ragadni.