A főkulcsos rendszerek elsőre feleslegesnek tűnhetnek, hiszen minek nekünk ilyen a lakásunkba? Nos, leginkább nem is lakáson belül kerülnek ezek a típusok felszerelésre, hanem oda, ahol szükséges, hogy legyen külön kulcs minden ajtóhoz, de jó, ha van egy közös kulcs is, ami minden ajtót nyit.

Mielőtt kifejtenénk, hogy hova is érdemes ilyet választani, előbb érdemes tudni, hogy mi fán is terem a főkulcsrendszer. Az ilyen rendszereknek PZ zár az alapja, minden ajtóhoz egyedi kulcs készül, ugyanakkor van egy főkulcs, ami minden ajtót nyit. De nemcsak kulccsal működhet, hanem akár mágneskulccsal is. De hová is kerüljön ilyen rendszer?

Panziók, hotelek, apartmanok: az egyik leggyakoribb, ahol a főkulcsrendszerrel találkozhatunk, azok a különböző szállások. Panziókban és apartmanokban gyakori ez a módszer, és a hotelek is előszeretettel alkalmazzák. Mindegy, hogy kulcs vagy mágneskulcs kell az ajtó kinyitásához, mindkét esetben főkulcsos rendszerről beszélhetünk. Persze lehetne mondani, hogy minek főkulcs, hiszen minden ajtóhoz kell egyedi, saját kulcs a vendégek érdekébe, de szükség van egy közös kulcsra is, például a takarítószemélyzetnek, akik nem örülnének, ha minden nap 100 kulcs közül kéne keresgélniük, melyik is nyitja éppen a következő ajtót.

Albérletek: egyre több cég foglalkozik albérletkiadással, akár egy társasházon belül, akár több különböző épületben lévő ingatlannal. Ilyen esetben mindenképp külön kulcs kell minden lakónak, de nem árt, ha a tulaj is rendelkezik egy kulccsal, ami minden ajtót nyit, hiszen ha intézkedni kell, könnyebb bejutni. Ezért is érdemes figyelni rá, hogy az albérlők önhatalmúlag ne cserélhessenek zárat az ajtókon.

Kollégiumok: a kollégium valahol az albérlet és a panzió keveréke, és ide sem árt, ha minden ajtóhoz van külön kulcs, de kell lennie egy központi kulcsnak, amivel bármikor nyitni lehet az ajtót, és egy esetleges kárt vagy bajt megelőzhetünk.

Irodaházak, munkahelyek: nagyon sok olyan cég van, ahol a munkatársak igénylik a saját munkaterületet, irodát, és a céges titkok, ügyféladatok miatt kell is, hogy az ajtók zárhatóak legyenek. De ebben az esetben is jó, ha a takarítószemélyzetnek vagy a főnöknek saját kulcsa van, ami minden ajtót kinyit.