Az apartmanok és panziók zárjának kérdése nagyon érdekes. Ha bérbe adunk bármilyen szobát vagy ingatlan, sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos ez? Kell-e attól tartanunk, hogy a bérlők, lakók vagy vendégek másoltatnak maguknak egy kulcsot, és visszajönnek hívatlanul. A másolásvédelem egy jó megoldás, de a panziók és apartmanok esetén a főkulcs-rendszer az alapvető, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, és hogy biztonságba is legyenek a vendégek.

A főkulcs-rendszer ugyanis egy olyan rendszer, ahol minden ajtót külön kulcs nyit, vagyis csak úgy senki sem tud bemenni a másik szobájába, viszont létezik egy úgynevezett mesterkulcs, mely minden ajtót képes nyitni. Ez azért jó, mert így nem kell több száz kulcs közül keresgélni, hogy melyik kulcs melyik szobát nyitja, viszont a kulcsok nem nyitnak minden ajtót, csak annak a szobáét, amihez tartoznak.

Kinél legyen a mesterkulcs?

Ez egy nagyon érdekes kérdés a hotelek, panziók esetében. Egyébként nem kell, hogy csak egyetlen embernél legyen, lehet belőle több is, ahogyan a hagyományos kulcsok esetében. Ha apartmanról van szó, akkor a tulajdonosnál nem árt, ha van egy ilyen kulcs, de az apartmanok kezelőjénél, bérbe adójánál mindenképp legyen. Ha mindig ugyanaz az ember, csapat takarít, akkor nekik is juthat a kulcsból, de az is jó megoldás, ha a bérbeadó adja oda heti-napi rendszerességgel a kulcsot a takarítóknak, így nem kell több kulccsal bajlódniuk.

Panziók esetében is érdemes a takarítószemélyzet dolgát megkönnyíteni egy mesterkulccsal, így nem kell 20-30 szoba esetén ugyanennyi kulcsot is magukkal cipelniük. De ilyenkor a recepcióra is érdemes tenni egy kulcsot, ugyanis ha kulcsvesztés áll fenn, akkor jó, ha a recepción egyrészt rögtön tudnak segíteni, másrészt a másolat kulcsot a vendégeknek adhatjuk a nyaralásuk hátralévő idejére, így nekik sem lesz kellemetlen, hogy folyton a recepcióra rohannak, ha nyitni zárni kell az ajtót. A tulajdonosnál sem árt, ha van egy ilyen kulcs.