Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mi lenne, ha mindent egy kulccsal tudnának kinyitni? Ha elfelejthetnék a már-már súlyzónak is beillő hatalmas kulcscsomót? Hisz kulccsal nyílik a kapu, a garázs, a ház, a pince, a tároló és még ki tudja, mi minden. Ez akár 5-6 kulcs is lehet, és még csak az otthonukról van szó. Nos, a kérdésre a válasz igen, lehetséges. És hogy hogyan?

Másolni vagy nem másolni?

Egy olyan rendszerrel, amit úgy hívnak, azonos zárlati rendszer. Ez azt jelenti, hogy minden zárat ki tudunk nyitni ugyanazzal a kulccsal. Ilyenkor a zárbetéteket úgy kell megválasztani, hogy az összekódolásra alkalmasak legyenek. Alapvetően két típus van, az egyik, hogy szabadon másolható kulcsokkal rendelkező zárbetétet választunk, ezt azonban nem szokták javasolni a szakemberek, hisz ilyenkor ha mindent egy kulccsal nyitunk, akkor nagyon kell figyelni, hogy mennyi is van ebből az egy típusú kulcsból, mert ha olyasvalaki kezébe kerül, akinek nem kéne, akkor minden zárat cserélni kell.

A másolásvédett, azaz a kódkártyás zárbetétek előnye ezzel szemben, hogy kontroll alatt tartható, nyilván ez ez a drágább megoldás, de egyben ez a biztonságosabb is. A rendszer további előnye, hogy vég nélkül bővíthető, akármennyi zárat be tudunk vonni és még mindig csak egy kulcsunk van.

Zárak és kódok

Az ilyen zárbetétekkel bármilyen zár összekódolható, sokan bele sem gondolnak, hogy a hétköznapokban mennyi zárat is nyitnak-zárnak. Kialakul a rutin, a kulcsok száma pedig egyre nő, mint ahogy a kulcscsomó súlya is, és mindenféle kis megkülönböztető jelzéssel tudunk csak különbséget tenni. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. És itt nem csak a hagyományos zárakra kell gondolni, hanem például a lakatokra, garázskapu zárjára vagy a postaláda zárjára is. Igen, ezek is mind nyithatók lesznek egyetlen kulccsal. Ez pedig megkönnyíti az ember életét, nem kell kulcsot keresgélni, próbálgatni, csak arra az egyre kell nagyon vigyázni.