A zárakról számos cikk szól, a kulcsokról már kevesebb. A zár megválasztását fontos kérdésnek tekintjük, de valamiért a kulcsokról már jóval kevesebb szó esik. Pedig ez sem egy elhanyagolható szempont, mivel, ahogyan zárból, kulcsból is rengetegféle van manapság.

Ráadásul már másolatvédett kivitelben is kérhetünk kulcsot, szóval a kulcs kiválasztása sem annyira elhanyagolható kérdés. Ahogyan az sem, hogy hány darab legyen belőle. Alapvetően a zárhoz két-három kulcsot is kapunk, de ez valóban elég is.

Nos, ez attól függ, hogyan élünk egy háztartásban, és ezek közül ki igényel saját kulcsot. A gyerekeket egy bizonyos kor felett bele kell számolni a kvótába, sőt az sem árt, ha a szüleink, közeli rokonaik, esetleg a szomszédék közül valaki kap kulcsot. Ennél fogva tehát a két-három gyári kulcs valószínűleg nem lesz elég.

A kulcsválasztásnál érdemes alaposan megfontolni a másolatvédett kulcsok beszerzését, mert bár védelmet biztosítanak a másolás ellen, de ha nagyon sok kulcs kell a családtagoknak, akkor számoljunk azzal, hogy az ilyen kulcsok meglehetősen drágák.

Érdemes pótkulcsot másoltatni?

A pótkulcs nagyon hasznos tud lenni, ha elvesztettük a kulcsunkat, és van valahol elrejtve egy tartalék. Sokan mégsem élnek ezzel a lehetőséggel, mert aggódnak, hogy hova is tegyék majd, ahol kéznél lesz, de nem fedezik fel könnyen, mondjuk a betörők. Ennél fogva a lábtörlő vagy a kuka alja már ki is esett a lehetséges elrejtési helyek listájáról, mert ezek annyira egyértelműek, hogy a betörők valószínűleg ott fogják keresni először. Ha pedig drága, másolatvédett kulcsunk van, a virágcserepek földjébe semmi esetre se rejtsük.

Itt ugyanis hamar korrodálódik egy kulcs, és ha még meg is feledkezünk arról, hogy ott egy kulcs, akkor nagyon is esélyes, hogy mire szükség lesz a kulcsra, már csak egy rozsdás fémdarab lesz, ami a funkcióját már biztosan nem látja el. Legrosszabb esetbe még a zárba is beletörik, és akkor ott állunk elvesztett kulccsal és egy használhatatlan zárral.