Ha van egy tartalék kulcsunk, akkor annak érdemes olyan helyet keresni, ami vész esetén hasznos lehet a számunkra. Legtöbben csak a kulcsszekrénybe tartják, mondván, ha elkeveredik a sajátunk, esetleg eltörik, akkor jó, ha van helyette másik.

Esetleg a gyerkőc nő meg akkorára, hogy már neki is adhatunk egyet, így később nem kell a másolással bajlódni, megkaphatja a pótkulcsot. Ez persze nem rossz ötlet, ugyanakkor egy jó helyre tett pótkulcs egy csomó stressztől megkímélhet minket. Gondoljunk csak bele, hol van jobb helye egy kulcsnak, amikor eltűnik a sajátunk? A kulcsszekrényben vagy valahol, ahonnan könnyen előkaphatjuk.

Persze vannak olyan helyek, ahova nem szabad kulcsot tenni, mert bárki könnyen felfedezheti. A legjobb, amit tehetünk, ha egy megbízható szomszédnál helyezzük letétbe a kulcsot, vagy az autónk kesztyűtartójába helyezzük el, így vész esetén könnyen elérhető lesz számunkra, és azon sem kell aggódnunk, hogy valaki, illetéktelen megtalálja. Esetleg a munkahelyünkön is tarthatunk egy kulcsot, már ha olyan helyen dolgozunk, ahol nem fenyeget az a veszély, hogy valaki megtalálja, és eltulajdonítja.

Ahova SOHA ne tegyünk pótkulcsot!

Vannak helyek azonban, melyek kézenfekvőnek tűnnek, ám semmi esetre sem jó hely a kulcs számára. Ilyen helyek azok, amik egyértelműek, és bárki számára könnyen hozzáférhetőek, mint a meglazult térkő alatt, a lábtörlő vagy kuka alatt, esetleg a díszkövek között. Ezek azok a helyek, amiket a betörők át fognak vizsgálni, főleg, ha kifigyeltek minket, és tudják, hogy van valahol pótkulcsunk. Az ilyen helyek azért sem jók, mert ha kulccsal jut be a betörő, akkor a biztosító nem fog fizetni.

Van még két hely, ami szintén rossz választás. Az egyik a virágcserepek földje. Ezzel a megoldással ugyan okosnak hisszük magunkat, ugyanakkor nem jó választás, mivel a korrózió dolgozni fog. A víz és a földben lévő kémiai anyagok kikezdik majd a kulcsot, ami végül nem kulcs lesz, hanem egy azonosíthatatlan fémdarab. A másik hely, a mágneses kulcsrejtő doboz. Ez sem túl jó választás, mivel ezeket már felismerik a betörők, így bár modern megoldásnak tűnik, mégsem használható biztonságosan.