Nagyon sok megkeresést kapunk zárkódolás ügyben. Két tapasztalatot sikerült ezzel kapcsolatban szereznünk. Egyrészt, hogy kezdenek népszerűek lenni a zárbetét-kódolások, másrészt pedig, hogy még mindig nem egyértelmű sokak számra, hogy pontosan mi is a zárkódolás és mit takar, mire jó, mikor érdemes és lehet használni ezt a szolgáltatást.

A zárbetétek kódolása annyit jelent, hogy a már meglévő zárbetétet rákódoljuk/összekódoljuk egy új kulcskészlettel. Minden zárbetétet lehet kódolni, de nem mindet érdemes. Mi általában az izraeli zárbetétek kódolását vállaljuk, mint például a Mul-T-Lock és az RB. A Mul-T-Lock gyárnak vannak közép-és felsőkategóriás zárbetétjei hazánkban, az RB-nek csak a prémiumkategóriás zárbetétje van jelen a magyar piacon. Ezeket a zárbetéteket lehet átkódoltatni a Kulcskirály zárszaküzletben.

Mivel az ügyfelek körében nem mindig egyértelmű, hogy mit lehet, és mit nem lehet kódolni, most ezt a témát boncolgatnánk részletesebben.

Először is a zárbetéteknek vannak nyitott és védett profilú változatai. Ez annyit jelent, hogy a nyitott profil mindenki számára elérhető, a védett profil pedig nem. A nyitott profilú zárbetéteket bárki meg tudja vásárolni az adott üzletben, és kulcsot is tud hozzájuk másoltatni az arra specializálódott kulcsmásoló szaküzletben, vagy akár bármelyik kulcsmásolóban. A nyitott profil nem kártyafüggő, azaz attól még lehet nyitott profilú egy zárbetét, hogy kulcsmásolás elleni védőkártyával van ellátva. A kártyával ellátott zárbetétek kulcsait nem lehet minden „mezei” kulcsmásolónál lemásoltatni (kulcsmásoló a sarkon, vagy MisterMinit). Ezekhez speciális gyári nyerskulcsok kellenek, illetve megfelelő kulcsmásoló gép, de egy komolyabb zárszaküzlet, ahol kulcsot is másolnak, ezeket simán le tudja másolni a kódkártya bemutatása ellenében. Ilyen például a Nyugati térhez közeli Kulcskirály, azaz mi.

Fentiekkel ellentétben a védett profilú zárbetétet és a hozzájuk tartozó nyerskulcsokat csak az a cég kapja meg a gyártótól, aki ezt a védett profilt megvásárolta. Itt mondunk is egy példát. Az RB zárbetétekhez csak üzletünknek, a Kulcskirálynak van nyerskulcsa, így azt csak és kizárólag a budapesti Kulcskirály üzletben tudják lemásolni.

Tehát, ha valakinek pl. egy izraeli zárbetét van az ajtajában, az lehet védett profilú, illetve nyílt profilú is. Ez nem a zárbetét fajtájától függ. A profil beazonosítása végett, mi mindig megkérjük az ügyfelet, hogy nézze meg milyen szám van a kulcsszárba beleütve. Az Interactive esetében, ez a szám lehet 264 vagy 206. A 264 egy nyílt profil, így tudunk hozzá gyári kulcskészletet biztosítani, így az új kulcskészletre rátanítható, rákódolható az ajtóban lévő zárbetét. Ezzel ellentétben, ha 206 van a kulcsszárba beleütve, akkor az egy védett profil, de a Kulcskirályban ezeknek a kódolását is meg tudjuk oldani. Minden esetben érdemes telefonon előzetesen érdeklődni, így kollégánk mindenkit részletesen és előzetesen tájékoztatni tud.

Üzletünk szakemberei a telefonbeszélgetés során mindig megkérdezik, hogy milyen kulcsról beszélünk, milyen szám vagy logó, márkanév van beleütve a kulcsnak a szárába, így mi be tudjuk azonosítani, hogy pontosan milyen zárbetéttel állunk szemben. A nyílt profilú zárbetéteket az üzletben átkódoljuk, így a régi kulcsok már nem fogják nyitni/zárni az ajtót. Ez nagyon kényelmes megoldás, pl. kulcselhagyás, vagy új lakásba költözés esetén, hiszen nem szükséges a zárbetétet kicserélni! Ezáltal pénzt tudnak ügyfeleink megtakarítani. Ami viszont fontos, hogy a zárbetétet kiszerelt állapotban kell az üzletbe elhozni, ahol hozzátanítjuk azt az új kulcskészlethez. Helyszíni zárszereléssel a Kulcskirály zárszaküzlet nem foglalkozik!

Ne cseréltessen zárbetétet! Kódoltasson!

Reméljük ezzel sikerült kicsit a helyükre tenni a dolgokat a kódolással kapcsolatban!

KULCSKIRÁLY – 06-1-312-2064 vagy 06-70-322-7328

főkulcs, főkulcsrendszer, főkulcsrendszer Budapest
főkulcs, főkulcsrendszer, főkulcsrendszer Budapest