A bejárati ajtók és szobaajtók zárjai esetében sokakban felmerül a kérdés, hogy milyet is kellene választani, az azonban már ritkábban, hogy milyen plusz funkciója lehet egy zárnak. A főkulcs rendszerről sokan nem is hallottak, ami persze nem véletlen, hiszen lakások, családi házak esetén nincs is erre szükség. Arról van szó ugyanis, hogy több ajtózárat lehet egy rendszerhez kapcsolni, minden ajtó rendelkezik egy külön kulccsal, viszont létezik egy közös, egy úgynevezett mesterkulcs is, mely a rendszerben lévő összes ajtóhoz jó.

Családi házak, lakások esetén erre valójában nincs szükség, de akkor hol van: Nos, először is irodaházakban nagyon hasznos tud lenni. Sokszor megesik, hogy egy épületben több cégnek van telephelye, fióktelepe, és több irodát, vagy akár egy egész szintet bérelnek. Ilyenkor az egy céghez tartozó irodákhoz érdemes főkulcs-rendszert alkalmazni, hogy legyen minden ajtóhoz egy-egy külön kulcs, viszont egy közös sem árt a takarítószemélyzetnek vagy a főnöknek. De akkor is bevethető, hogy mondjuk, egy családi házban van a telephely székhelye, de minden „szobába” más-más munkatárs dolgozik, akik nem szeretnék, ha akár a cégen belül valaki, bejárna az irodájukba.

Szobakiadás esetén is hasznos megoldás

De nemcsak cégeknek, vállalatoknak jó megoldás a főkulcs-rendszer, hanem azoknak is, akik szobák, lakások kiadásával foglalkoznak. A főkulcs-rendszert egyébként nagyobb hotelek is használják, ugyanis ez a lehetőség kulcskártyás megoldással is kombinálható. Ilyenkor egy emeleten vagy az egész hotelben van egy mesterkulcs, amivel bármelyik szobába be lehet menni, viszont minden szobához tartozik egy külön kulcs, vagy kulcskártya, így a vendégek csak a saját szobájukba mehetnek be.

A panziók esetén is működik ez a módszer, de apartmanoknál sem ritka. Akkor is gyakori, ha egy lakáson belül valaki csak a szobákat adja ki, csak a fürdő és a konyha közös helyiség. Ilyenkor is fontos, hogy az adott szobába csak az jusson be, akinek ott dolga van, viszont legyen egy közös kulcs is a tulajnak, vagy a takarítóknak.