Gyakorlatilag azokat a kulcsokat nevezhetjük szabadon másolható kulcsoknak, melyeket sem jogi, sem szabadalmi védelem nem köt. Tehát ezeket bárki, bármikor, bármennyiszer le tud másoltatni egy egyszerű kulcsmásolóban is. Első ránézésre azonban nem igazán lehet megmondani azt egy kulcsról, hogy másolatvédett, vagy sem, és sok esetben sajnos azt lehet tapasztalni, hogy még a gyártók is igen kétértelmű feliratokkal látják el néhány zárbetét csomagolását, talán megtévesztés céljából.

Ha az ember egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy milyen zárat, vagy milyen zárbetétet vásároljon meg, a legjobb és legegyszerűbb, ha kikéri egy hozzáértő szakember véleményét is, hiszen könnyen előfordulhat az, hogy tapasztalat, és szakmai tudás nélkül nem a megfelelő terméket fogja kiválasztani.

Nagyon gyakran láthatjuk a „Security Card” feliratot láthatjuk a zárbetét csomagolásán feltüntetve, ez azonban nem azt jelenti, hogy a termék másolásvédett, hanem azt, hogy kártya alapján is lehetőségünk van a kulcsot elkészíteni. Erre pedig adott esetben a megfelelő CNC gépre van szükség, így egy kis rutinnal el is végezhető a kulcskészítés.

Hogyan tudja a gyártó az adott kulcsot levédeni?

A másolás szempontjából, igazából nem számít, hogy az adott kulcs pontfuratos, vagy hagyományos, élén fogazott. Bármelyik fajtából lehet másolni, de csak abban az esetben, ha a kulcs nem rendelkezik másolásvédelemmel.

Miután egy kulcs forgalomba kerül, lesz róla egy pontos műszaki rajz, ennek pedig minden esetben tartalmaznia kell a kulcs méreteit, paramétereit, és a profilját is. Erre azért fektet a legtöbb gyártó különösen nagy hangsúlyt, mert csak ezzel a műszaki rajzzal lesz lehetőség a későbbiek során legyártani a kulcskészítő szerszámot.

A rajz alapján megkapja a kulcs a lajstrom számát, mely alapján be is jegyzik ezt a típust.

Abban az esetben, ha a gyártó úgy dönt, hogy az adott kulcsot nem szeretné kereskedelmi forgalomba hozni, akkor ez a szám alapján levédetheti azt szabadalmi hivatalban.

Ilyenkor derül ki az is, hogy a kulcs tartalmazni fog-e olyan egyedi azonosítót, mellyel automatikusan kap egy szabadalmi, vagy éppen jogi másolásvédelmet is.