A kulcsokkal viszonylag keveset foglalkozunk, amikor a zárak szóba kerülnek, inkább a zárakra fordítunk nagyobb figyelmet. Pedig a kulcsok esetében is meg kell hozunk egy fontos döntést, mégpedig azt, hogy milyen legyen a kulcs: szabadon másolható vagy másolatvédett. Hogy ezt a döntést meg tudjuk hozni, nem árt tudni, mit jelent, hogy egy kulcs másolatvédett, és miért is lehet ez nekünk jó. A szabadon másolható kulcs fogalmát talán magyarázni sem kell, hiszen a legtöbb embernek ilyen kulcsa van. Annyi példány másolható belőle, ahányat csak akarunk, és akkor, amikor akarjuk, vagyis, amikor nyitva van a kulcsmásoló.

A másolatvédett kulcs, ahogyan a neve is mutatja, védve van a másolástól, ám ez nem azt jelenti, hogy lemásolhatatlan. A másolatvédett kulcsok esetében a védelem azt jelenti, hogy a másoláshoz jogosultságra van szükség, és az sem mindegy, melyik kulcsmásolóhoz visszük a kulcsot. Ezek mindig bonyolultabb konstrukciók, mint a szabadon másolható kulcsok, de ettől még lehet őket másolni. A másolatvédelem biztosítja, hogy csak úgy, bárki, aki besétál vele a kulcsmásolóhoz lemásolhassa. De mikor jön jól egy ilyen kulcs?

Amikor megéri a másolatvédelem

Persze rá lehetne vágni, hogy jó, legyen másolatvédett a kulcs, miért is ne? De azzal tisztában kell lenni, hogy ezek a kulcsok egyrészt drágábbak, másrészt a másolásuk is költségesebb. Ezért mindenképp érdemes megfontolni, hogy ilyet szeretnénk-e. Ugyanakkor vannak esetek, amikor nagyon is jól jöhet ez a lehetőség. Abban az esetben, ha olyan helyen dolgozunk, ahol a kulcsainkhoz bárki hozzáférhet, mert nincs zárható szekrény, és van rá esély, hogy valaki meg is teszi, akkor mindenképp jól jön.

De albérletek estében, a főbérlők is szoktak élni ezzel a lehetőséggel, de irodák kulcsa is gyakran kap másolatvédelmet. Akkor is jó döntés lehet a másolatvédelem, ha van egy nyaralónk, amit kölcsön szoktunk adni, esetleg kiadjuk, mert ilyenkor sok kézben megfordul a kulcs, és nem tudhatjuk, hogy ki akar majd csak úgy visszatérni, a tudtunk nélkül.