Egyre többen vásárolnak kiadási célra ingatlant. Lakásokat, családi házakat, melyeket aztán úgy alakítanak ki, hogy több szobát, vagy akár az egész lakást ki tudják adni turistáknak, üzletembereknek, családoknak, bárkinek, akiknek igénye van rá. Számos dologra kell figyelni a kiadáskor, hiszen komoly jogi következménye lehet, ha nem járunk utána alaposan mindennek. A zárak kérdése már csak az utolsó simításoknál szokott eszünkbe jutni, pedig ez is lényeges kérdés, ha szobákat akarunk kiadni.

A beltéri ajtókra jellemzően BB zárak szoktak felkerülni, melyek hagyományos, tollas kulcsokkal működnek. Ezek beltéri ajtók esetén nagyon is jó megoldást jelenthetnek, ám ha kiadási szándékunk van, ennél egy kicsit magasabb biztonságot kell nyújtanunk a szobákat bérlők számára. Az ajtókra érdemes olyan zárat feltenni, melyek a bejárati ajtókon is vannak, tehát PZ zárakat, hiszen ezeket feltörni is nehezebb, illetve minden ajtóhoz más-más kulcs illik majd. A BB zárak esetében, akár egyetlen kulcs is nyithat több szobaajtót is.

Mit tud a főkulcs-rendszer? Miért érdemes ezt is kérni?

A főkulcs-rendszer a hotelekben, panziókban jellemző megoldás. Az ilyen rendszer úgy néz ki, hogy minden ajtó külön kulccsal nyílik, ugyanakkor van egy mesterkulcs, amely minden ajtót ki tud nyitni. A szobák lakói biztonságban érezhetik magukat, hiszen mindenkinek megvan a saját kulcsa, ugyanakkor a tulaj bármelyik szoba ajtaját ki tudja nyitni, ha erre van szükség, nem kell keresgélni a sok-sok kulcs között, hogy vajon ehhez az ajtóhoz melyik is illik.

Akkor is jó ez a rendszer, ha takarítási szolgáltatást is nyújtunk a bérlőknek, mert a takarítóknak nem kell egy egész kulcscsomót magukkal cipelniük, egyetlen kulcs is elég lehet. Érdemes megfontolni az ilyen rendszert, mert nagy segítség lehet problémás esetekben, ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy a rendszer kiépítése drágább, mint hagyományosan csak egy-egy zárat felszereltetni, és a zárbetétcsere is drágább lehet, és nem tudja minden szerelő elvégezni.