A Kulcskirály több évtizede másol szinte mindenféle kulcsot. Nagyon sokféle biztonsági kulcs van Magyarországon, ezek közül vannak másolás-védettek és van olyan is, ami nem másolás-védett.

Az RB LOCXIS kulcsok kivétel nélkül mind másolásvédettek, és kizárólag a Rav-Bariach gyár által értékesített gyári nyerskulcsból lehetséges az extra kulcsokat elkészíteni. Ezeknek a LOCXIS kulcsoknak a következő tulajdonságai vannak:

  • magas kopásállóság, mert az anyaga alpakka (a szakma új ezüstnek nevezi)
  • könnyű forgácsolhatóság, és pontos, sorjamentes kulcskészítés
  • formatervezett kulcsfej, amely különféle színekkel jelölhető
  • a kulcsszáron lévő számok alapján, minden esetben beazonosítható a profil
  • erős, strapabíró kulcsok, a műanyag kulcsfej a kulcs fém részébe teljes egészében bele van öntve

A másolásvédett kulcsok kivétel nélkül azonosíthatóak, a zárgyártó a nevével és logójával látja el a kártyákat. Minden esetben ugyanez a név olvasható a zárbetéten is, vagy pedig a logó található meg a zárbetéten is.

Egy azonosíthatatlan zárbetét biztosan nem másolásvédett, maximum annyira kevés van belőle forgalomban, hogy nem éri meg elkészíteni hozzá a kulcsokat.

Nincs olyan másolásvédelem, amiről a gyártó nem gondoskodott megfelelően.

Beszélhetnénk most olyan dolgokról, hogy profil-védelem, meg szabadalmi védelem, de nem érdemes, mert a hazai joggyakorlat ilyen témában teljesen járatlan, és a hozzá értő szakértőket a MABISZ-tól kérik ki. A MABISZ-nak elegendő a gyár által kiadott bizonylat vagy certifikáció, minden esetben ezek alapján készül el a minősítés.

Németországban sokkal szigorúbbak a szabályok, ott a VDS és TÜV minősítések számítanak, és ott valóban elvégeznek minden olyan kötelező folyamatot, ami alapján az adott termék megkapja a megfelelő besorolást.

Zárójelben említjük, hogy van olyan hazai hevederzár forgalmazó, aki a kulcsfejét egyedileg nyomatja meg, és ezzel kívánja elérni azt, hogy ne lehessen másolni a kulcsait. A kulcs feje sok esetben inkább reklámhordozó és nem biztosít semmilyen másolásvédelmet. Ez a kulcs pl. szabadon, bárki által másolható.

Az RB LOCXIS kulcsok másolását kizárólag a budapesti Kulcskirály zárszaküzletben tudja megoldani, mert csak nekünk van hozzá megfelelő alapanyagunk. A védett kulcsokhoz szükség van speciális kulcskészítő gépre is. Direkt nem a másolás szót használjuk, mert ezeket a kulcsokat nem másoljuk, hanem készítjük, gyártjuk. Minden egyes kulcs, amit utánrendelnek, a gyári kulcsok méretével és minőségével lesz egyenértékű! A speciális kulcsvágó gép csak ezt az egyféle kulcsfajtát tudja elkészíteni, kód alapján. A védett kulcsok szinte minden esetben marási kódokra visszavezethetők.

Meddig másolásvédett egy kulcs? – A legtöbb esetben addig, ameddig meg nem jelenik a nyerskulcs-forgalmazóknál az adott kulcsprofil. Ez azért lehetséges, mert a kulcsokra kért szabadalmi idő letelik, és onnantól már bárki elkészítheti az adott kulcsot. Az RB LOCXIS kulcsok másolásvédelme 2030-ig biztosított!

Itt még egy fontos szempont van, az adott kulcsból több ezer darab kell, hogy forgalomba kerüljön, máskülönben nem érdemes elkezdeni a gyártást és a forgalmazást.

főkulcs, főkulcsrendszer, főkulcsrendszer Budapest