Szabadon másolható kulcs

szabadon-masolhato-kulcsAzokat a kulcsokat nevezzük így, melyeket, nem köt sem jogi, sem szabadalmi védelem. Ezek a kulcsok bárki számára lemásolhatók.

Ránézésre nem megállapítható egy kulcsról, hogy másolás védett-e vagy sem. Sajnos a gyártók is sokszor megtévesztően csomagolnak bizonyos zárbetéteket.

Nem igazán korrekt módon ráírják, hogy „Security Card”, ami nem a másolásvédelmet jelenti, hanem azt, hogy lehetőség van csak kártya alapján elkészíteni a kulcsot. Ehhez csupán megfelelő CNC kulcskészítő gépre van szükség, mint például a Kulcskirályban található Silca Futura kulcsmásoló gép.

A másolás szempontjából az teljesen mindegy, hogy egy kulcs pontfuratos, vagy „hagyományos”, élén fogazott.  Bármelyik fajtából lehet egyszerűen másolni, ha  a kulcs nem rendelkezik megfelelő védelemmel.

Mi a jogi védelem?

szabadon-masolhato-kulcsokAmikor egy kulcsot forgalomba hoznak, készül róla egy műszaki rajz, ami tartalmazza a kulcs profilját, méretét, minden paraméterét.

Erre a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek, mert ez alapján tudják pontosan elkészíteni a kulcskészítő szerszámot.

A rajz alapján kap a kulcs egy lajstrom számot, ami alapján bejegyzik a típust. Amennyiben a gyár úgy határoz, hogy a kulcsot nem akarja kereskedelmi forgalomba hozni, akkor a lajstrom szám alapján, a szabadalmi hivatalban levédeti.

Itt határozzák meg, hogy a kulcs tartalmaz-e olyan egyedi azonosítót, amivel szabadalmi, vagy csak jogi másolásvédelmet kap.

Mi a szabadalmi védelem?

kulcsmasolas-kulcskiralyMinden folyamat ugyan úgy zajlik, mint a jogi védelemnél, csak a kulcsban található egyedi azonosító, vagy mozgó alkatrész külön szerepet kap a kulcsban. Ezeket az alkatrészeket nem lehet semmilyen módon pótolni, vagy elkészíteni, így csak a gyár tudja a kulcsot elkészíteni. Másolás esetén, kizárólag a licensz partnerek kapnak nyerskulcsot, így a kulcsmásolás biztosítva van az adott partner számára.

Szabadon másolható kulcsok közé tartozik többek között:

Elzett 751, Titan K1, Titan K5, VBH, Basi, Elzett X-11, Abus D6, Abus D10, Abus D15, Tesa T60, GMB, Anbo, Sib, Mul-T-Lock 7×7, stb.