Sokan mennek nyaralni hotelekbe és szállodákba. Érdekes kérdés, hogy mi történik akkor, hogy a hotelszoba kulcsát veszítjük el. Először is érdemes azzal tisztában lenni, hogy a hotelekben és szállodákban a szobák zárjai főkulcs-rendszerhez tartoznak, még akkor is, ha kulcskártyáról van szó. Ha a hotelen belül veszett el a kulcs, akkor valószínűen meglesz valahol, érdemes végigjárni a medence, étterem és bár környékét, ahol jártunk, hátha otthagytuk valahol. Amennyiben nem lesz meg, mindenképp jelentsük a portán a dolgot, hiszen a kicsekkolásnál úgyis kiderül, ha hiányzik egy kulcskártya.

Ha elhagyjuk a hotelt, érdemes a kulcskártyát a portán leadni, és nem magunkkal cipelni, de hagyományos kulcs esetén is ugyanez a helyzet. Ha ugyanis valahol kint veszik el a kulcs, akkor esélyes, hogy nem is lesz meg, a pótlását pedig ki kell fizetnünk. Persze akkor is így áll a helyzet, ha a hotelben vész el végleg a kulcs, de ott nagyobb rá az esély, hogy meglesz. Nagy baj persze nem lesz a költségeken túl, hiszen a hotelekben egy szobához több kulcs vagy kulcskártya is tartozik, sőt, egy mesterkulcs is van, vagyis a szobába be fogunk tudni jutni.

Mennyire bonyolult a főkulcs rendszerhez tartozó kulcsok pótlása?

A kérdés az, hogy ilyenkor szükséges-e a zárbetét cseréje. Kulcskártya esetén nem, de hagyományos kulcs esetén lehet, hogy igen. Először is azt kell végiggondolni, hogy a kulcs elveszett, vagy valaki ellopta. Ha csak elhagytuk valahol, akkor bárki is találja meg, vagy nem tud vele mit kezdeni, vagy a hotel vendége, alkalmazottja, és le fogja adni a portán. Ilyenkor valószínű, hogy költségtérítésre sem lesz szükség. Abban az esetben viszont, ha nagy rá az esély, hogy lopás áldozatai lettünk, akkor zárbetétcserére lesz szükség.

A főkulcs-rendszerek esetén ez kicsit nehézkesebb, hiszen nem kerülhet be a rendszerbe akármilyen kulcs, csak az, amely rendszerhez tartozik, a zárat pedig a mesterkulcs is. Általában ilyenkor az a cég végzi a zárcserét, zárbetétcserét, aki a rendszer kiépítését is végezte, mert így biztosak lehetünk benne, hogy az új zárat is nyitni fogja a mesterkulcs.