A zárkarbantartás kérdése mindig érdekes, ugyanis megoszlanak a vélemények, hogy kell-e ilyen egyáltalán. A dolgot csak tovább bonyolítja, ha kulcskártyás rendszerről van szó. Amikor kulcskártyás zárakról van szó, akkor ugyebár a kulcs szerepét átveszi egy lapos plasztik kártya, és ez nyitja az ajtót. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a zárhoz nem tartozik kulcslyuk, és valódi kulcs is, de lehet, hogy valóban nincs ilyesmi. A kilincseket természetesen ilyenkor is érdemes ellenőrizni, hogy nem rozsdásak, akadnak-e, és ha igen, akkor olajozni, esetleg cserélni kell őket.

Amennyiben van az ajtón hagyományos zárbetét, azt sem árt néhanapján megmozgatni, kipróbálni, és ha akad, akkor megolajozni. A kulcskártyás elektromos rendszer karbantartása azonban más, mint a hagyományos kulcsoké, azt sokszor nem is a zárszerelő végzi, hanem az, aki a rendszert kiépítette. Kiépítés előtt mindenképp érdemes rákérdezni, hogy a rendszer milyen karbantartás igényel, és hogy a cég elvégzi-e ezt helyettünk, ugyanis hotelek és szállodák esetén akár 100 zárról is szó lehet, amit érdemes inkább szakemberrel szereltetni, illetve vele végeztetni a karbantartását.

Hagyományos kulcsos főkulcs-rendszerek karbantartásáról?

Amennyiben nem kulcskártyás rendszerről van szó, hanem hagyományos szobakulcsokról, akkor a karbantartást ugyanúgy kell végezni, mint a bejárati ajtónk esetében. Általában nem igényel különösebb odafigyelést, viszont, ha akadást tapasztalunk, akkor mindenképp olajozzuk. A hotelekben sosem próbálkoznak a karbantartók házi zsiradékkal, ez csak a lakosság felhasználás esetében történik meg. A karbantartók zárolajat használnak. A grafitpor ebben az esetben ritka, hiszen ahhoz szét kell szedni a zárat.

Az univerzális kenőanyagok használata is gyakori, mint a WD-40, hiszen ez az anyag számos dolog kenéséra használható, így a zárakhoz is, és nem szükséges minden olajozási gondra más és más kenőanyagot beszerezni. A főkulcs rendszer esetén sem bonyolultabb a karbantartás, mint a hagyományos zárak esetében.