A zárcsere egy valóban fontos dolog, hiszen ha nem szeretnénk betörés áldozatai lenni, akkor érdemes időről időre már csak azért is újabb technológiával ellátnia az ajtóinkat, hogy ne essünk tolvajok, betörők áldozatául.

Ahogy az új zárak megjelennek, azzal együtt lassan megjelennek azok a betörők is, akik képesek azokat is feltörni. Így a frissítés sosem árt. Na persze a zárcsere nem egy-két forint, ezért az ember többször is meggondolja, mielőtt újakkal látná el otthonát, telephelyét vagy szállodáját. És minél több ajtón kellene zárat cserélni, annál magasabbra kúszik ez az összeg. Persze összességében azt, hogy mennyi is lesz a zárak lecserélésének a végösszege, sok minden behatárolja.

Azt, hogy mennyire is kell, mélyen a zsebünkbe nyúljunk egy esetleges főkulcsrendszer kialakítása esetén, leginkább az befolyásolja, hogy milyen minőséget és mennyiséget szeretnénk. Persze ahogy arról már korábban is szó esett, feltételezhető, hogy ha valaki zárakat akar cserélni, akkor újabb, jobb zárakat szeretne kapni. Persze a jobb egyúttal többet is jelent.

A zárjaink fejlettebb változatai nyilvánvalóan drágábbak lesznek, mintha egyszerűen csak ugyanolyan zárakat telepítenénk a régiek helyére. Egy ilyen cserének persze önmagában nincs is túl sok értelme, kivéve, ha az előző zárat annak a meghibásodása miatt, rosszabbik esetben az előzetes feltörése miatt cserélnénk le. De lássuk be, hogy ha utóbbi esetről van szó, és már feltörték a zárunkat, akkor nem sok értelme van egy ugyanolyan darab újbóli telepítésének, hiszen az ebben az esetben nyilvánvalóan feltörhető. Ilyenkor forduljon Kulcskirályhoz egy főkulcsrendszer kialakítása érdekében.

Persze nem elég annak az eldöntése, hogy eggyel vagy többel újabb verziót szeretnénk-e a régi zár helyett. Sokat számít ugyanis a minőség és a márka is. A legtöbb esetben ugyanis a márkásabb zárok minőségesebbek is, anyagukat tekintve pedig tartósabbak és strapabíróbbak. Az ilyen zárakat nehezebb feltörni. Na de ezt az extra biztonságot meg is kell fizetni. Azok a zárak, amelyek márkája nevesebb és ismertebb, jóval drágábban vásárolhatók meg, mint az amolyan nevenincs zárak. Ez persze nem azt jelenti, hogy csakis a márkás zár lehet jó, hiszen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy márkás termék megvásárlásakor fizetünk magáért a névért is. Azonban ha olyan zárat vennénk, amelynek a márkája valóban ismeretlen, akkor már nem árt elővigyázatosnak lenni. Egy szakember persze nagyszerű felvilágosítást tud adni ebben a témában, ezért forduljon bátran a Kulcskirályhoz!

A zárcsere esetén nem az ár kellene, hogy a legfontosabb legyen. (Persze kétség kívül az is fontos tényező.) Sokkal fontosabb kérdés, hogy mi magunk mennyire tudjuk biztosítani a a vállalkozásunk, vendégeink, házunk vagy családunk biztonságát. Többet ér, ha inkább lakatost hívunk, akinek ráadásul sokkal rövidebb időbe fog telni az egész tevékenység. Nem beszélve arról, hogy vélhetően még így is olcsóbba jövünk ki, mintha a szükséges szerszámokat is be kellett volna szereznünk.

Egy főkulcsrendszer lehet azonos zárlati rendszer, vezérkulcsos zárrendszer vagy akár Portál rendszer is. Ez utóbbi szállodák számára ajánlott ugyanis egy kulcs nyitja az összes zárt, ugyanakkor minden zárnak megvan a maga kulcsa is.

Ezen tényezők mentén már könnyen ki tudjuk számolni, hogy mennyibe is fog kerülni a zárcsere. És persze lehet, hogy még így is sokalljuk majd az összeget, de érdemes azon elgondolkodni, hogy mennyivel többe kerülne az, ha egy napon arra ébrednénk, hogy a legféltettebb vagyontárgyaink, félretett pénzünk, szálloda szobai tárgyaink vagy értékes vállalati eszközök hiányoznak. És ez még csak a jobbik eset…