Manapság egyre többen vásárolnak lakást befektetési céllal, melyet egy családnak adnak ki, de az is gyakori, hogy leosztják a szobákat, és minden szobát külön lakrészként adnak ki, csak a konyha és a szoba a közös. Ilyenkor megesik, hogy a szobához külön hűtő tartozik, csak a főzésre és a tisztálkodásra kell közös helyiséget használni. Ez abban az esetben jó megoldás, ha egy lakásban 3-4 szoba is van, így többet kereshetünk, ha a szobákat egyenként adjuk ki. Ha csak egyetlen család veszi ki a lakást, akkor a beltéri szobák zárjai nem lényegesek, ám ha a szobákat külön-külön veszik ki, akkor a szobák ajtaja majdhogynem bejárati ajtóként működik.

Emiatt pedig fontos, hogy a szobánkhoz tartozó kulcs ne nyisson minden szobát, vagyis más se tudjon egy ugyanolyan számozású tollas kulccsal bejönni hozzánk. Ez azért fontos, mert így elkerülhetőek a viták, senkit sem lehet lopással vádolni. A zárak közül a PZ zárak lesznek erre alkalmasak. A tulaj védelmében érdemes vészfunkcióval is ellátni a zárakat, így az is elkerülhető, hogy a lakó bezárkózzon, és ne lehessen bejutni hozzá egy esetleges kilakoltatás miatt, ha nem fizet, csak mert bezárkózott a szobába.

A főkulcs-rendszer ebben az esetben is jó megoldás

Ilyen esetekben érdemes megfontolni a főkulcs rendszert is, mert így minden szobához tartozik egy külön kulcs, vagyis a lakók nem juthatnak be csak úgy egymáshoz, ám létezik egy olyan kulcs is, ami a tulajdonosnál, esetleg a takarító személyzetnél van, ami minden ajtót kinyit, így nem lehet a tulajt csak úgy kizárni. Ez jó megoldás, hogy meglegyen mindenki privát szférája, de a főbérlő is biztonságban tudja a lakását, szobáit. Ellenőrizheti a szobák állapotát, bemehet, mondjuk a takarító, szóval számos előnye van ennek a lehetőség.

Ha tehát úgy döntünk, hogy kiadjuk a szobánkat másoknak, akkor érdemes bejárati ajtókra való zárakban gondolkodni, vészfunkcióval és főkulcs-rendszerrel kombinálva, hogy mindenki kellően biztonságban érezhesse magát, a lakók is, és a tulajdonos is.