A főkulcs rendszer egy nagyon jó megoldás, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy mindenkinek legyen saját kulcsa, de legyen egy közös, ami minden ajtót nyit. Ez jó megoldás irodaházakba, ahol fontos lehet, hogy megőrizzük a munkahelyi titkokat a konkurencia vagy akár a munkatársak előtt, de a hotelek és panziók is előszeretettel használják. A hotelekben és panziókban biztosan találkoztunk már azzal, hogy a kulcsunk nyitotta a szobaajtót, másét nem, viszont a takarítószemélyzet az összes szobába egyetlen kulccsal vagy kulcskártyával jutott be. Ez mind a főkulcs-rendszernek köszönhető, melyet kulcsos és mágneskártyás rendszerrel is lehet kombinálni.

Az otthonunk esetén viszont erre nem igazán van szükség, nem is nagyon találkozni ilyen megoldással, hiszen a kiépítése drágább, mint a hagyományos zárak esetében, ahogyan a kulcsok és zárak cseréje, javítása is. Ha azonban szükségét érezzük, hogy minden szobára kerüljön zár, amit csukni is fogunk, akkor természetesen beszerelhető a főkulcs-rendszer is. Persze túlzásnak tűnhet egy ilyen rendszer kiépítése csak azért, hogy a kamasz gyermekünk saját kulcsot kaphasson, de mi is bemehessünk hozzá, ha szükséges, de teljes mértékben kivitelezhető megoldás.

Szobakiadás esetén is jó megoldás

Akkor viszont érdemes megfontolni, ha a lakásunkat, vagy házunkat kiadásra szánjuk, és szobánként adnánk ki. Ha mi a lakásban vagy a házban élünk, fontos, hogy a saját szobánkat zárni tudjuk, és valószínű, hogy a lakónk is szeretné, ha meg tudná védeni a tulajdonát. Ugyanakkor az sem árt, ha van egy kulcs, amivel nyitni tudjuk az összes ajtót. Ha több szobát adunk ki, érdemes megfontolni a főkulcs rendszert, mert így nem kell minden szobához egy külön feliratozott kulcscsomó, hanem elegendő egyetlen kulcs, ami minden ajtót kinyit.

Ez jó szolgálatot tehet, ha a nem fizető lakótól meg akarunk szabadulni, és kitennénk őt a lakásból vagy a házból. Természetesen azzal számolni kell, hogy a főkulcs-rendszer esetén nagyobb költségekkel számolhatunk, mint hagyományos zárak esetében.