A maximális biztonság érdekében sokan keresnek olyan kulcsot, amit senki sem tud lemásolni. Azonban másolhatatlan kulcs nem létezik. Ennél a pontnál elkezdhetnénk többen is vitázni arról, hogy lehet, vagy nem lehet egy kulcsot másolni, de higgyünk a profiknak, igenis lehet.

Ha egy kulcsot egyszer már legyártották, akkor újra el lehet készíteni, annyi különbséggel, hogy néha könnyebb, néha nehezebb, néha pedig csak a profik tudják megvalósítani. Amivel a többség rendelkezik az a másolásvédett kulcs.

Ebben az esetben szintén több kategória között tudunk válogatni, a lényege, hogy ezt a fajta kulcsot csak a tulajdonos tudja másoltatni, így, ha egyszer véletlenül elhagyjuk, nem kell attól félni, hogy a betörő visszatalál hozzánk, neki ugyanis nem lesz jogosultsága a másoláshoz.

Ez a jogosultság általában egy kártyán található, amin rajta van a kulcsokba ütött kódszám. A tulajdonos csak akkor tud nekiállni a kulcsmásolásnak, ha előtte felmutatja ezt a kártyát, ráadásul nem fordulhat bármelyik szaküzlethez, csak a felhatalmazott kulcsmásolók végezhetik el.

Mit takar a dupla felár?

Mielőtt azonban emellett a technológia mellett döntünk, érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg fogjuk-e használni. Persze, lehet, hogy nyugodtabban adjuk oda a szomszédnak a kulcsunkat, amikor mi nyaralni megyünk, hiszen biztosan nem fog belőle másik kulcsot másoltatni.

Ugyanígy a cégek és hotelek tulajdonosai is hasznosnak fogják tartani ezt a lehetőséget, mivel senki nem fog tudni jogtalanul visszaélni a rendszerrel, hogy később esetleg visszatérjen portyázni. Azonban, ha mi nem akarjuk kiadni senkinek a lakást, és a locsolást is meg tudja oldani egy közeli ismerősünk, akkor lehet, hogy nincsen szükségünk a másolásvédett kulcsokra.

A másolás elleni védelem nemcsak a gyártónak kerül többe, hanem a vásárlónak is. A felárat sajnos kétszer is meg kell fizetnünk, először a zárba beépítve, mivel a betétek is drágábbak lesznek. Végül a kulcsmásolásánál is meg kell fizetnünk az árát, ami a hagyományos megoldásoknak általában a duplája. Tényleg szükségünk van rá?