A betörők elkerülésére több tipp is létezik, ám nem mindegyik szokott működni. Ma már elmondhatjuk, hogy szinte bármelyik lakásba könnyen be lehet jutni, úgyhogy inkább hagyjuk a kevésbé hasznos próbálgatásokat és menjünk biztosra.

Nagy esély van rá, hogy a betörő figyel minket. Ne posztoljunk a közösségi médiában az utazásainkról, mivel a besurranó pont erre a lehetőségre vágyik. Az a jó, ha azt hiszi, hogy otthon vagyunk. A képeket később is megoszthatjuk a neten.

Kerüljük a feltűnést. A drága holmiknak legyen biztos helye. Ha valaki benéz az ablakon, és azt látja, hogy több százezer forintos számítógép van az asztalunkon, hatalmas tévé a polcunkon, és arany ékszerek a sarokban, akkor biztosan meg akarnak majd minket látogatni. Ugyanez igaz az ajtóra is. Kerüljük a dizájnos dekorációt, bármennyire is fájdalmas.

Vigyázzunk a lábtörlőre. Ez a tanács leginkább akkor fontos, ha panelban lakunk. Ilyenkor gyakran megesik, hogy a takarítást végző személy a falnak támasztja a lábtörlőt. Egy betörőnek elég csak végig sétálnia a folyosókon, és már látja is, hogy mennyi ideig tartózkodunk távol a lakásunktól.

A tartalékkulcs legyen a barátoknál. Gyakran megesik, hogy interneten megvásárolt műszikla alá tesszük be a pótkulcsot, azonban ezzel a betörő is találkozott már. Ugyanígy érdemes a tipikus helyeket elkerülni, és inkább megkérni valakit, hogy tegye félre a kulcsainkat. Persze, csak olyannak adjuk oda, akiben teljesen megbízunk.

Tény, hogy minden ajtót ki lehet nyitni, azonban nem mindegy, hogy ehhez mennyi időre van szükség. Válasszunk olyan biztonsági zárat, amivel nem érdemes bíbelődni, mivel túl sokáig tartani a feltörése. Azok, akik kerülik a zajt, nem próbálják meg betörni az ablakot, hanem az ajtón próbálkozni, ami a megfelelő zárral ellátva jelezni fogja, hogy inkább távozzanak.

Bátran szereljünk be vezérkulcsos zárrendszert, akár hozzá tartozó másolásvédett kulccsal is, ami a vállalatok mellett a családi házakban is tökéletesen üzemel, és biztosan távol tartja a behatolókat.