A mesterkulcs kifejezést leginkább a zárszakértők ismerik, és azok, akik láttak már ilyesmit. A mesterkulcs lényegében egy olyan főkulcsrendszer része, ahol minden ajtóhoz van külön kulcs, de létezik egy, amelyik minden ajtót ki tud nyitni, ami a főkulcsrendszerhez tartozik. Ez a kulcs a mesterkulcs. Persze erre a saját lakásunkban nem igazán van szükség, de vannak esetek, amikor igen is érdemes a főkulcsrendszert kiépíteni, és egy mesterkulcsot bevezetni. Persze sokan gondolkodnak azon, hogy a saját lakásuk esetében is jó lenne egyetlen kulcs, ami minden zárat kinyit, a kaput, a bejárati ajtót és a garázst is.

Ugyanakkor, ha elveszítjük azt az egy kulcsot, akkor bizony mindenhol el kell végezni a zárcserét, ez pedig nem olcsó mulatság. Természetesen egyáltalán nem lehetetlen, hogy az otthonunkba is bevezessük a mesterkulcsos rendszert, viszont nem feltétlen éri meg a befektetett időt és energiát, a pénzről már nem is beszélve. Ugyanakkor vannak olyanok, akik az idős rokonunk esetében tetetnek ilyet az ajtóra, vagyis idős szerettünknek van saját kulcsa a lakásához, de nekünk is van egy kulcs, amivel ki tudjuk nyitni, mondjuk a saját és az ő ajtaját is.

Hol érdemes mesterkulcsot használni?

Főkulcs rendszerrel azonban családoknál és magánotthonokban ritkán találkozunk, viszont irodaházakban ez a lehetőség meglehetősen gyakori. A főkulcs rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy minden irodának saját, önálló kulcsa legyen, vagyis csak úgy ne mehessen be bárki, így a munkatársak munkaterülete privát maradhat. Viszont a főnök vagy épp a takarítók rendelkezhetnek egy kulccsal, ami minden ajtót kinyit, így nem kell egy egész kulcscsomót magukkal cipelniük, ha ki szeretnének takarítani 40 vagy 100 irodát.

A panziók és hotelek is főkulcsrendszerrel dolgoznak, hiszen fontos, hogy a szobákba ne lehessen bemenni ugyanazzal a kulccsal, így attól sem kell tartani, hogy az egyik szoba lakója véletlenül vagy szándékosan nem a saját szobájába megy be. A takarító személyzetnek viszont fontos, hogy legyen egy olyan kulcsuk, amivel bármelyik szobába bemehetnek.