Egy elvesztett vagy éppen zárba tört kulcs esetében mindenképpen új kulcsokra van szükségünk, ilyen esetben azonban felesleges előre félnünk attól, hogy a szerelés túlságosan sokba fog majd kerülni.

Szerencsére sok esetben ilyenkor elég lehet a zárbetét csere is, ami amellett, hogy jóval olcsóbb, gyorsabb megoldást is jelenthet számunkra. De min múlik az, hogy mikor van szükségünk a teljes zárszerkezet cseréjére, és mikor elég, ha a zárbetétet cseréltetjük ki? Ahhoz, hogy erre pontos választ tudjunk adni, mindenképpen meg kell vizsgálnunk azt, hogy milyen esetekben lehet szükségünk új lakáskulcsra.

Milyen esetekben elég a zárbetét csere?

  • Költözéskor: Ha új ingatlant vásároltunk, legyen szó családi házról, vagy lakásról, mindenképpen le kell cserélnünk a régi zárbetétet ahhoz, hogy a régi lakó egy elfeledett pótkulccsal a későbbiek során se tudjon bennünket meglepni. Soha nem lehetünk ugyanis abban teljesen biztosak, hogy az előző lakónál maradt-e még néhány kulcs a mi új otthonunkhoz.
  • Elvesztett kulcsok: Ha elveszítettük a lakáskulcsunkat, akkor mindenképpen meg kell ejtenünk legalább a zárbetét cserét, akkor is, ha van pótkulcsunk, amivel be tudunk jutni a lakásba.
    Ha rövid időn belül nem kerül elő az elveszített kulcs, fennállhat annak a veszélye, hogy egy olyan ember zsebébe köt majd ki, aki képes lesz bármikor beállítani hozzánk.
  • Zárba szorult, vagy eltört kulcs: Sajnos a kulcsok általában hamarabb tönkre mennek, mint maga a zár szerkezet, hiszen gyengébb anyagból vannak, így egy öreg, vagy megsérült kulcsnál elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy beletörjön a zárba. Ha beleszorult, vagy beletört a zárba a kulcs, akkor a feszegetés helyett hívjunk inkább szakembert, aki várhatóan rövid időn belül el fogja hárítani a fennálló problémát.
  • Új albérlet: Nem csak saját ház vásárlásakor, hanem új albérlet esetében is szükség van a zárbetét cserére, ahhoz, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Ha mi vagyunk a főbérlők, akkor is érdemes ezt megtenni akkor, ha a régi lakók kiköltöznek az ingatlanból, hiszen nem lehetünk benne biztosak, hogy nem maradt néhány kulcs még náluk.