Napjainkban egyre több ember ingatlanba fektet be, ezt pedig vagy albérletbe adja ki, vagy panzióként üzemelteti. Egy nyaraló vagy egy panzió esetében több dologra is oda kell figyelnünk a biztonság érdekében, hiszen előfordulhat az, hogy a vendégek naponta váltják egymást. Ezért egyáltalán nem mindegy az, hogy az ilyen helyeken milyen zár kerül beszerelésre.

A legtöbb esetben az apartmanoknál hagyományos bejárati zárat szoktak használni. Nincs is ezzel gond, egyedül arra kell figyelni, hogy egy minőségi, több ponton záródó zárszerkezetet válasszunk, hiszen senki nem szeretné, ha az a hír terjedne az apartmanunkról, hogy rendszeresen betörnek oda, és a betolakodók megkárosítják az itt megszálló vendégeket.

A főkulcsrendszer előnyei

A panziók, illetve a kiadó szobák kérdése már egy érdekesebb dolog. Sokan a hagyományos beltéri ajtózárakat szokták választani, de ezek sajnos nem minden esetben biztonságosak.

A panziók esetében nem csak az számít, hogy minden szoba külön zárható legyen, hanem az is, hogy a takarítószemélyzet, vagy éppen a tulaj bármikor bejuthasson ezeken az ajtókon. Lássuk be, egy nagyobb panzióban igen nehézkes lenne 10-20 vagy akár 30 kulcsot vinni magunkkal, éppen ezért ezeknél a helyeknél érdemes lehet főkulcsrendszert használni. A főkulcsrendszer lényege pont az, hogy minden ajtóhoz jár egy külön kulcs, de van egy úgynevezett „mesterkulcs” is, amely minden ajtót ki tud nyitni.

Ezt a megoldást nagyon gyakran a hotelek, sőt irodaházak is alkalmazni szokták. Nyaralók esetében tökéletes megoldás lehet, hiszen itt fontos, hogy a szobákban valóban csak az tudjon bemenni, akik éppen ki is bérlik azt, de probléma esetén elengedhetetlen, hogy legyen egy olyan kulcs is, amely bármelyik ajtót ki tudja nyitni.

A főkulcsrendszer gyorsabb és egyszerűbb belépést tud biztosítani tehát egy épület különböző részeibe, ez pedig veszélyhelyzetben különösen hasznos lehet.

Fontos tudni, hogy a főkulcsrendszer kialakítása és fenntartása nagy odafigyelést igényel, ezért érdemes olyan szakembert keresni, aki több éves tapasztalattal rendelkezik.