Házépítés vagy nyaraló esetén a kerítés kiválasztása során első körben a külső alapján döntünk. Milyen anyagból készüljön, milyen formája legyen, teljesen eltakarja-e a kertet, vagy csak részlegesen. Romantikus vagy modern stílusú házhoz készül-e, mennyire strapabíró, mennyire állja az időjárási viszontagságokat.

A hozzá tartozó zárra általában nem is gondolunk, pedig érdemes lenne ennek is utána néznünk és kivitelezővel egyeztetve minőségi zárat igényelnünk. A gyengébb típusú zárak ugyanis az évek során egyre inkább elhasználódnak, nagyon hamar akár működésképtelenné is tudnak válni.

A lakatosok pedig általában csak a kapuk szerkezetéhez értenek, a zárakéhoz már kevésbé. Sokszor úgy gondolják, hogy akár egy olcsóbb verzió is jó lehet, ha bármilyen problémája adódik az otthon tulajának, később ki tudja cserélni. Ez a folyamat azonban koránt sem ilyen egyszerű.

Milyen buktatók merülhetnek fel?

A kerti kapukba szabvány alapján legtöbbször úgynevezett portálzárak kerülnek. Azért ilyen közkedveltek, mert rendkívül egyszerűen lehet velük dolgozni, tehát a lakatos szakembernek nincs sok problémája vele. Megfelelő szaktudás tulajdonában könnyen bele lehet szerelni a hozzá való szelvénybe, ezzel pedig el is készül a zár.

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a portálzárak keskenyebbek, mint hagyományos társaik, emiatt nehezebben helyettesíthetők, sőt általában raktárkészleten sincsenek hozzá való kilincsek, mivel lyukasztási méretük sem magyar szabvány alapján készült.

Ennél fogva a portálzáras zárszerkezetek jóval nehezebben cserélhetők. Így leginkább az az opció ajánlott, hogy előzzük meg az ilyen problémákat és egyeztessünk a lakatossal egy minőségi zár beszereléséről, amivel sokáig nem lesz problémánk. A kertkapu zárjának minősége fontos biztonsági szempontból, tehát megéri a befektetés egy drágább, de jóval tartósabb darab.

A lakatos ugyan elsőre lehet, hogy megpróbál bennünket másról meggyőzni, azonban a mi otthonunk tekintetében nekünk is határozottan kell fellépnünk a biztonságunk és kényelmünk érdekében.