Mindannyian igyekszünk megóvni otthonunkat a nem kívánt látogatóktól. Nem szeretnénk kitenni magunkat az ezzel járó anyagi károknak, nem is beszélve arról az érzésről, ahogy megszűnik otthonunk biztonsága.

Az évről évre megnövekedő betörések száma mellett érdemes fokozott figyelmet fordítani a potenciális veszélyekre, a nyílászáróink biztonságára.

Ma már ugyanis nagyon széles repertoárral rendelkezik a betörők eszköztára. Nyitva hagyott ablakok esetén pillanatok alatt bejutnak az otthonunkba, de egy bukóra állított ablak sem jelent nekik akadályt, hamar fel tudják feszíteni, akár saját súlyukkal is be tudják lökni.

Az sem fogja megtéveszteni őket, ha több zár is fel van szerelve, szakavatott szemeik pillanatok alatt fel tudják mérni, hogy mennyire fejlettek az adott zárak. Ezért érdemes inkább egy biztonsági zárat választani, ami valóban megvéd bennünket a betolakodóktól.

Miket szoktak használni betöréshez?

A leggyakoribb bejutási módjuk a statisztikák alapján a nyitva maradt nyílászárókon való bejutás. Nem egyszer fordul elő, hogy az ember a reggeli rohanásban elfelejti ellenőrizni az ablakokat, ezt pedig a szemfüles betörők kifigyelhetik.

Bukón hagyott nyílászárókat is hamar képesek likvidálni, az a legbiztonságosabb, ha indulás előtt gondoskodunk róla, hogy minden ablakunk zárva legyen. Ablakokra érdemes nyitásjelzőt felszerelni, ez sokban segíthet az illetéktelenek elijesztésében. Egy ablak befeszítésgátló is sokat segíthet.

Zárak tekintetében pedig ajánlatos biztonsági zárat választani, amit nehezebben tudnak feltörni – a túl bonyolult zárak sok idővel és esetleges zajjal járnak, ezt pedig igyekeznek elkerülni. Előszeretettel törik el a zárbetétet, hogy azt aztán sajátjukkal helyettesítve egyszerűen ki tudják nyitni az ajtót.

Ha pedig úgy látjuk, hogy valamiért nem tudjuk bezárni ajtónkat, akkor mindenképpen várjuk meg a szerelő érkezését, ne hagyjuk nyitott ajtóval otthonunkat, ugyanis könnyen lehet, hogy előzőleg a betörő rongálta meg a zárat valamilyen módon, arra apellálva, hogy a reggeli rohanásban nem foglalkozunk vele, hogy nem tudjuk kulcsra zárni ajtónkat.

Biztonsági zárral, mozgásérzékelővel, esetleges biztonsági kamera rendszer felszerelésével már hatékonyan védekezhetünk a betörők ellen.