Az egyik leggyakoribb zárprobléma az, ha akad a zár. Nem siklik bele olyan könnyen a kulcs, de ha mégis, akkor is csak feszegetések és rángatások árán lehet kinyitni az ajtót. Ezzel persze a kulcs beletörését kockáztatjuk, szóval érdemes időben cselekedni. Az első, amit megtehetünk, hogy ellenőrizzük a kulcsot.

Mivel a kulcs általában puhább anyagból készül, mint a zár, hajlamos eldeformálódni, főleg ha a zsebünkben, táskánkban hánykolódik. Ha a kulcs a gond, azt azonnal cseréljük le egy újra, és már meg is oldottuk a problémát.

Amennyiben nem a kulcs a ludas, akkor érdemes az ajtót is alaposan megvizsgálni. Előfordulhat, hogy a mindennapos használat során kilazult egy csavar a zárnál, és ez akadályozza az ajtó vagy a zár normális mozgását. Ha ez az eset sem áll fent, akkor bizony a zárral lesz a gond.

Nagy rá az esély, hogy kiszáradt, vagyis a gyárilag benne lévő kenőanyag tűnt el. Ilyenkor nem marad más hátra, mint az olajozás, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt mivel végezzük el. De mi az, ami segít, és mi az, amivel több kárt okozunk, mint hasznot?

Amit soha ne kenjünk a zárba

Ha akad a zár, és olajozásra kerül a sor, amit soha, de soha ne tegyünk, hogy a konyhából próbáljuk megoldani a problémát. Az étolaj, az olívaolaj vagy a sertészsír az ételben jól mutat, de a zárban már egyáltalán nem. Ugyanez a helyzet a fürdőszobában található olajokkal is, a babaolaj sem lesz jó megoldás.

Ami segíthet, az a kifejezetten zárakba való zárolaj, illetve a WD-40, ami még akkor a segítségünkre lehet, ha a sertészsírral kezdtük meg a zárjavítást. A zsír ugyanis hajlamos összeállni és megülni a zárban. Ha ez megtörténik, a WD-40-nel van esélyünk eltávolítani azt.

Ami még szintén működőképes megoldás, az a grafitpor. Ehhez ugyan szét kell szednünk egy kicsit a zárszerkezetet, hogy bejuttathassuk a megfelelő helyre, de biztosak lehetünk benne, hogy ez sokkal jobban fog működni, mint az olaj vagy a zsír. Amennyiben a probléma még mindig fennáll, vagyis továbbra is akad a zár, vagy folyton visszatér ez a probléma, akkor pedig nem marad más megoldás, mint a zárcsere.