Mielőtt erre a kérdésre választ adunk mindenképp tisztázni kell, hogy mit is jelent az, hogy másolat védett kulcs. Sokan azt gondolják, hogy a másolatvédett kulcs kifejezés azt takarja, hogy az adott kulcsot nem lehet lemásolni, pedig ez sajnos nem így van.

Nincs olyan kulcs, amit ne lehetne előbb vagy utóbb lemásolni. Nehezebben másolható kulcs létezik, de lemásolhatatlan nem. Másolatvédett kulcs viszont van, de ez egyáltalán nem ezt jelenti, hogy a kulcs másolhatatlan. Na, de akkor mit is jelent.

A másolat védett kulcs azt jelenti, hogy az adott kulcs másolásához csak a tulajdonosnak van jogosultsága. Tehát, ha véletlenül elhagyjuk a kulcsot, vagy odaadjuk, mondjuk, az albérlőnek nem kell attól tartani, hogy gondol egyet, és másoltat magának, így akkor is be tud majd jutni a lakásba, ha már nem lakik ott. A tulajdonos ugyanis kap egy kártyát, amivel igazolni lehet a kulcshoz tartozó jogosultságot. A kártya felmutatása nélkül maga a tulaj sem fog tudni kulcsot másoltatni.

Miért éri meg jobban a másolatvédett kulcs, mint a zárcsere?

Általában az a bevált gyakorlat, hogy amikor kiköltözik egy bérlő, a tulaj visszakéri a kulcsait, de a biztonság kedvéért kicserélteti a zárat vagy a zárbetétet. Sokszor magunk az új albérlők ragaszkodnak a cseréhez, mondván nem lehet tudni, hogy nem másoltatott-e a régi lakó magának egy tartalék kulcsot.

Ezt viszont meg lehet úszni, ha a kulcs másolat védett, így a régi bérlőnek egyrészt esélye sincs arra, hogy lemásolja a kulcsot, mert ugyebár nem lesz hozzá jogosultsága, másrészt nekünk sem kell a másolással bajlódni, hiszen a régi bérlőnek kötelessége távozás előtt visszaadni a lakás kulcsait.

Még ha az új bérlők többen költöznek, és a meglévő kulcsok mellett egy-két plusz kulcsra szükség is lenne, a másolás kevésbé költséges, mint minden új lakó esetén zárat cseréltetni. Természetesen az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a másolat védett kulcs másolása feláras, lényegesen többe kerül, mint egy hagyományos kulcs másolása, ugyanakkor mivel erre ritkán lesz szükség, jóval kedvezőbb még így is, mint a zárcsere.