A zárlati terv, az a dokumentáció, táblázat, ami alapvető információval látja el azt, aki zárrendszert készít.

Milyen alapvető információkat tartalmaz a zárlati terv? Ez egy egyszerű koordináta rendszer. A vízszintes sorba írjuk be az elnevezett kulcsokat, másnéven a jogosultságot, a kulcsok darabszámát. Ezen felül még pár karakter lehet egy rövid jelölés, hogy az elkészült kulcs azonosítása egyszerűbb legyen. Ez a táblázat vízszintes sora minden esetben a saját kulcsokkal kezdődik, ezt egyszerűen SK-val jelöljük. A második a főkulcs vagy mesterkulcs, ez elvileg mindent nyit, habár már készítettünk olyan rendszert, ahol a főkulcs nem nyitott mindent. Ezt követik a csoportkulcs jelölések, ezek lehetnek személy nevek, vagy irodaház esetében olyan csoportok, ahova a nyitás tartozik. Pl. takarítók, vagy karbantartók, elektromos szerelők, rendszerinformatikusok, stb.

A függőleges oszlopba írjuk be az ajtókat vagy helység neveket. Ha van konszignációs listánk, akkor arról az ajtók jelölését szoktuk beírni. Be kell még írni a zárbetét darabszámot, mert lehet olyan ajtó, amibe több zárbetét is beszerelhető. Ezen felül kell még a zárbetét mérete. Ez nagyon fontos, pontos ajánlatot csak ez alapján lehet készíteni! A zárbetét méretét a rögzítőcsavartól kell mérni, külön a külső és külön a belső irányba.

Zárlati tervből nyitási terv készítése

Amikor a függőleges oszlopba szereplő ajtók adatait kitöltöttük és a vízszintes sorokba is elkészült a jogosultságok elnevezése, akkor nem marad más, mint kijelölni azokat a mezőket, amiket szeretnénk, hogy nyisson az adott kulcs.

Ahogy már mondtuk, ez a legjobb, ha egy koordináta rendszer formában rajzoljuk fel és négyzetrácsos papírt vagy Excel táblázatot használunk. A jelölés a saját kulcsokkal kezdődik, oda teszünk X jelet, ahol azt akarjuk, hogy legyen az adott zárbetétnek önálló saját kulcsa.

Nagyon sok olyan rendszert készítünk, ahol annyi a kérés, hogy minden zárnak legyen saját kulcsa és legyen egy főkulcs, ami mindent nyit. Fontos, hogy a kulcsok darabszáma bármikor változtatható!

A Nyitási terv elkészítése a csoportkulcsok jelölésével fejeződik be. Amikor megvan, hogy melyik ajtót, melyik kulcs nyitja, akkor készen vagyunk.

Fontos még megjegyezni, hogy van lehetőség a rendszert lakatokkal és egyéb kiegészítő zárakkal is bővíteni. Az a lényeges kikötés, hogy minden záródási pont ugyanazon kulcs típussal kell, hogy működjön!

Zárlati tervből kész főkulcsos zárrendszer

Amikor elkészült a mesterkulcsos terv, akkor tudunk pontos árajánlatot adni. Itt fontos a biztonsági szint megjelölése és hogy a kulcsok legyenek másolhatóak vagy csak kártya alapján készülhetnek el.

A megrendelő által elfogadott és aláírt zárlati terv alapján kezdjük el a zárbetéteket és a kulcsokat gyártani. Fontos, hogy a nagyobb darabszámmal rendelkező zárrendszereket nem helyben készítjük, hanem a gyárban rendeljük meg. Ezért is lényeges, hogy a fixált zárlati terv utólag nem módosítható! Később rendelhető és pótolható zárbetét vagy kulcs, de a nyitási terven módosítani nem lehet.

Sok esetben a Kulcskirály szakképzett személyzete segítséget nyújt a zárlati terv kitöltésében és szükség esetén tanácsokkal is ellátjuk a megrendelőt.

06-70-322-7328

06-1-312-2064