Ha szóba kerül a főkulcsrendszer, akkor a legtöbben a hotelek és panziók szobáinak zárjára gondolnak, hiszen ezekben az esetekben ez a megoldás rendkívül gyakori. A szobakiadásnál nagyon fontos, hogy a szobák külön-külön zárhatóak legyenek egy saját kulccsal vagy kulcskártyával, de az is lényeges, legyen egy közös kulcs, ami minden ajtót kicsit. Ez megkönnyíti az esetleges problémamegoldást, de a takarítószemélyzet munkáját is. Ugyanakkor nemcsak a hotelekben jöhet jól ez a rendszer, hanem az irodaházak, vállalkozások esetében is.

Budapesten, de számos más nagyvárosban gyakori, hogy egy cég nem egy egész épületet bérel, hanem csak egy emeletet vagy pár irodát egy irodaházban. Ilyenkor nagyon is fontos, hogy az egyes cégek irodái, helyiségei elkülönüljenek egymástól, külön kulccsal legyenek zárhatóak. Ez egy cégen belül is fontos lehet, hiszen megeshet, hogy a munkatársak között nagy a verseny, a rivalizálás, esetleg olyan projekten dolgoznak, melyek adatai titkosak, vagy nem nyilvánosak. Ha viszont sok zárható iroda van, akkor a takarító vagy épp a főnök egy súlyos kulcscsomót is magával cipelhet, hogy bárhova bemehessen, ez viszont nem praktikus

Főkulcsrendszer egy iroda esetében

Az irodák, vállalkozások esetében manapság egyre gyakoribb, hogy főkulcsrendszert építtetnek ki. Ilyenkor az adott céghez tartozó irodák kaphatnak saját kulcsot, vagy épp kulcskártyát is, és csak az megy be oda, akiknek ott valóban dolga van. Ugyanakkor a vezetőség tagjainak fontos lehet, hogy bármelyik helyiségbe bejussanak, nekik ilyenkor jól jöhet egy mesterkulcs, ami minden ajtóhoz megfelel, tehát nem kell sok-sok kulcsot cipelni, és köztük keresgélni, hogy melyik a jó.

A takarítószemélyzet esetében is hasznos ez a megoldást. Sokszor több cég bérel egy takarítószemélyzetet, akiknek minden irodába, helyiségbe be kell jutniuk. Egy irodaház esetében viszont rengeteg az ajtó, ahhoz pedig rengeteg kulcs is tartozik. A mesterkulcs segítségével azonban mindegyik helyiségbe be tudnak jutni.