A főkulccsal rendelkező ajtózárakat a leggyakrabban a kereskedelmi épületek esetén szokták alkalmazni, de hasonlóan elterjedt a panziókban, hotelekben is, és az olyan, nagyobb rezidenciáknál, ahol több szoba van. Az az ember, akinél a főkulcs van, több ajtót is ki tud nyitni. Gyakran használják a főkulcsrendszert irodákba, iskolákba, diákszállókon és kollégiumokon, idősek otthonába, illetve kiskereskedelmi épületeknél is. Emellett elterjedt ez a rendszer a vagyonkezelő társaságoknál, gazdálkodásoknál, illetve a több szobás lakóházak esetében is.

Mikre kell odafigyelni a rendszer kiépítése során?

A különböző típusú kulcsok hierarchiájában a főkulcsrendszer igen összetett felépítést tud létrehozni. Egy rendszeren belül ugyanis lehet néhány, de akár több ezer kulcs is. A főkulcsrendszerben lévő kulcsokkal pedig csak a bejárati ajtók egy része nyitható ki. Hogy ezek pontosan melyek, az függ azoktól a beállításoktól, melyek már a rendszer kialakítása során megszülettek.

Természetesen a pontos részletekre nagyon oda kell figyelni akkor, ha egy ilyen rendszer kiépítéséről van szó. Egyrészt ez fontos a biztonsági okok miatt, másrészt azért, mert csak megfelelő odafigyeléssel és pontossággal lehet a megrendelő elvárásainak megfelelően kiépíteni a főkulcsrendszert. Értelemszerűen egy kisebb rendszernek egyszerűbb a kialakítása, a nagyobb épületek, sok szobával és sok kulccsal már jóval nagyobb kihívást tud jelenteni, de természetesen az alapelv ilyenkor is ugyanaz. Első lépésben a lakatosnak meg kell hallgatnia az ügyfél igényeit, ezután kell elkészítenie a végletes tervet. A terv és az árajánlat bemutatása után, ha az ügyféllel minden meg lett beszélve, akkor jön a zárak elkészítése, melyeket ezt követően a szakemberek be is szerelnek az ajtókba. Több, egymás utáni ellenőrzést követően megkapja a zárakhoz való kulcsokat az ügyfél is. Ez az eljárás legalább egy hétig tart, de természetesen, ha egy nagyobb, összetettebb rendszerről van szó, akkor ez akár több hetet is igénybe vehet.