A legtöbb laikus nem is tudja, hogy mi az a főkulcs-rendszer, ennél fogva azt sem tudhatják, hogy kell-e nekik vagy sem. Sajnos sok olyan cég van, akik mindenre „rádumálják” a kedves ügyfelet, költsön csak minél többet. Hogy mi ne járjunk így, érdemes tudni, hogy mi is ez a rendszer, és hogy szükségünk van-e rá egyáltalán.

Nos, a főkulcs-rendszer egy olyan rendszer, ahol minden ajtóhoz külön kulcs tartozik, jellemzően PZ zárakat tartalmaz. Ugyanakkor van egy közös, úgynevezett mesterkulcs, amely képes minden, a rendszerbe tartozó zárat kinyitni. Egy ilyen rendszer hagyományos kulccsal és kulcskártyával is működhet.

Hol érdemes használni?

Érdekes kérdés, hogy erre a rendszer hol is lehet szükség? Értelem szerűen a magánotthonokban nem igazán van értelme. Persze megeshet, hogy beltérben PZ zárakat szereltetünk be, vagyis minden ajtót kulcsra tudunk csukni. Ilyenkor persze nem árt, ha van egy közös kulcs, hogy például a kamasz gyerek ne zárkózhasson be csak úgy, de a legtöbb esetben nem ez a helyzet. A legtöbben inkább egyszerűbb BB záras ajtókat választanak az otthonukba, melyek tollas kulccsal nyílnak, és általában nincsenek is nagyon bezárva.

Vállalkozások esetén viszont már érdemes megfontolni a főkulcs-rendszert, hiszen itt nagyon is jó szolgálatot tehet. Egyre többen adják ki a lakásukat úgy, hogy a szobákat egyesével adják ki, ilyenkor nem árt, ha minden szobához van külön kulcs, de az is jó, ha van egy közös, amivel gond esetén be lehet menni. Ugyanez a helyzet a szállodák, hotelek esetében, de a panziók és apartmanok esetében sem ritka ez a megoldás. A vendégeknek fontos, hogy egymás szobájába ne jussanak be, de a személyzetnek, portásoknak, takarítóknak jó, ha van egy kulcsa, ami minden ajtóhoz jó, legyen vészhelyzet vagy csak rendszeres takarítás.

Az irodaházakban is gyakori ez a megoldás, különösen ott, ahol egy emeleten több cég is dolgozik, esetleg több irodát bérel. Egy cégen belül is megeshet, hogy a munkatársak között nagy a rivalizálás, így nem szerencsés, ha egymás irodájába bejutnak, viszont a főnöknek, takarítóknak hasznos, ha van egy közös kulcs, ami minden zárhoz jó.