Manapság nagyon sokan vásárolnak ingatlant üzleti céllal, vagyis azért, hogy aztán azt kiadják. Nem ők laknak benne, hanem bérbe adják, ez pedig egy tökéletes módja lehet a kereset kiegészítésnek. Ugyanakkor nagyon sok rémtörténetet is hallani, hogyan járták már meg a lakástulajdonosok, de a gyanútlan, ám pórul járt albérlőkről is sok történetet hallani. Minden negatív esemény nem előzhető meg, de sok igen, ha körültekintőek vagyunk. A zárak kérdése mindig érdekes az albérletek esetében, hogy kinek lehet kulcsa, ki cserélhet zárat stb.

De felmerül az albérletek esetén a másolatvédett kulcsok használata is. Nem egy olyan eset van, amikor a főbérlő és volt bérlője nem épp szépen váltak el egymástól. Van, hogy az albérlő csak úgy lelép fizetés nélkül, de az sem ritka, hogy a főbérlőnek kell kitenni a szűrét valamiért. Ilyen esetekben viszont nagyon is jó lehet a másolatvédett kulcs. A másolatvédelem ugyanis biztosítja, hogy volt bérlőnk ne másoltathasson magának saját kulcsot, és ne jöhessen vissza akkor, amikor csak akar, esetleg megkárosítva a főbérlőt vagy új bérlőit.

Tényleg megúszhatjuk a zárbetétcserét?

Általában, amikor távozik egy bérlő, mielőtt beköltöznének az új lakók, érdemes zárbetétet cseréltetni, hogy új kulcs legyen az albérlethez. Ám, ha másolatvédett volt a kulcs, erre nem lesz szükség, hiszen csak a főbérlőnek lehet kulcsa. Ez persze csak akkor áll fenn, ha a régi bérlő nem vitte magával a kulcsot. Ha igen, akkor sajnos a zárbetétcsere megúszhatatlan, hiszen mindenképp új kulcsra van szükség.

A másolatvédett kulcsok persze nem másolhatatlanak, viszont a másolásukat nem végzi el mindenki. Jogosultság kell hozzá, tehát egy albérlő csak úgy nem sétálhat be vele a kulcsmásolóhoz, és másoltathatja le. Az sem mindegy, hogy ki viszi a kulcsot másoltatni, de az sem, hogy hova. Így meg tudjuk védeni az albérletünket, sajnos nem minden esetben, de legalább egy kellemetlenséget kipipálhatunk, vagyis zárbetétcserére csak ritkán lesz szükség.