Amikor másolatvédelemmel ellátott kulcsról van szó, akkor sokan hajlamosak azt hinni, hogy ezek a kulcsok lemásolhatatlanak, hiszen a nevük azt mutatja, hogy védve vannak a másolástól. A helyzet azonban az, hogy a név egy kicsit megtévesztő, és egyáltalán nem ezt jelenti a másolatvédett kifejezés. Érdemes tisztázni, minden kulcs lemásolható! Egyes fajták persze nehezebben, speciális eszközök segítségével, de előbb vagy utóbb másolhatóak, csak ügyesnek kell lenni hozzá. A másolatvédelem ugyanis azt jelenti, hogy a kulcsot nem másolhatja le mindenki.

A másolatvédelemmel ellátott kulcsok lényege az, hogy a kulcsok egyrészt bonyolultabban másolhatók, másrészt pedig jogosultság kell hozzájuk. Amikor másolatvédelemmel ellátott kulcs való az ajtóhoz, akkor meghatározásra kerül, hogy kinek van jogosultsága lemásolni. Több név is megadható persze, de aki nem szerepel a listán, nem másoltathatja le. Emellett az sem mindegy, ki másolhatja le a kulcsot, mármint szakember szempontból. Az ilyen kulcsokat nem lehet csak úgy bevinni a sarki kulcsmásolóhoz, hogy kérünk belőlük 2-3 új példányt. Meghatározott helyre, meghatározott személy viheti csak be.

Miért és hol érdemes másolatvédett kulcsot használni?

Érdekes kérdés persze, hogy miért is jó ez nekünk? Ugyebár az ilyen kulcsok alapvetően drágábbak, ráadásul, maga a másolás is lényegesen költségesebb. Célszerű tehát alaposan megfontolni, hogy megéri-e a plusz költség. Lopás ellen csak akkor véd a másolatvédelem, ha aki elviszi a kulcsot nem megtartani akarja, csak másolni belőle. Az alkalmilag kiadott ingatlanok, mint a nyaralók esetében érdemes másolatvédelemmel ellátni a kulcsot, hiszen sok kézen megy át, és nem tudhatjuk, hogy ki másol belőle magának egyet, akár rokon is.

Emellett irodák esetén is szoktak élni ezzel a lehetőséggel, különösen akkor, ha nem a versengés a munkatársak között, illetve, ha egyes irodákban fontos céges információkat tárolnak. De akár a saját lakásunk esetén is érdemes másolatvédett kulcsot használni, ha sokszor hagyjuk a céges öltözőszekrényben a kulcsunkat.