Ha valamilyen oknál fogva zárcserére esik sor az otthonunkban, nagy valószínűséggel első sorban a bejárati ajtó zárát fogjuk kicseréltetni, hiszen ez a legfontosabb pontja az ingatlannak, ha a biztonságról van szó. Kevesen tudják, de szinte sokkoló, hogy a legtöbb betörés egyszerűen, a bejárai ajtón keresztül történik meg, és pontosan azért, mert a zár vagy az ajtó nincs megfelelő állapotban.

Ha a bejárati ajtónk zára tönkrement, vagy elöregedett, az rengeteg kellemetlen szituációt tud okozni számunkra, gondoljunk csak beragadt zárra, de az is igaz, hogy egy rossz minőségű, régi kulcs, is sokkal hamarabb bele tud törni a zárba.

Bejárati ajtó esetében nagyon fontos, hogy olyat válasszunk, mely törés, fúrás, és másolatvédelemmel is el van látva. De ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen kérjük ki egy szakember véleményét arról, hogy milyen zárat vásároljunk.

Nem csak a bejárati ajtóra kell gondolni, ha biztonsági szempontok miatt kerül sor a zárcserére

Ha kötöttünk lakásbiztosítást, akkor ügyeljünk arra, hogy olyan zárat vásároljunk, mely a MABISZ minősítést megkapta, és amely fel van tüntetve a lakásbiztosítási szerződésünk apróbetűs részében. Sajnos gyakran ezen az emberek szeretnek átsiklani, ezt azonban később bánhatják.

Ha ezt a szempontot ugyanis nem tartjuk szem előtt, akkor, amikor zárcserére kerül sor, és egyszerűen azt a zárat vásároljuk meg, mely ránézésre szimpatikus számunkra, készüljünk fel arra is, hogy egy betörés következtében a biztosítótól nem fogunk kártérítést kapni, akkor sem, ha tisztességesen befizettük mindig a biztosítási költségeinket.

Ha megszeretnénk akadályozni azt, hogy lakásunkba illetéktelen betolakodó jusson be, érdemes végig gondolni, hogy a bejárati ajtón kívül még hol tudna a betörő bejutni hozzánk.

Ha például a garázsunkon át, vagy a teraszon keresztül is be tud jutni az ingatlanba, akkor nem szabad elhanyagolni azt sem, hogy ezekre az ajtókra milyen zár kerül majd fel.