A főkulcsrendszer nagyon gyakori a hotelekben, szállodákban, panziókban, de a nagyobb irodaházakban is. Lényegében egy olyan rendszerről van szó, ahol minden ajtón külön zár van, melyet saját kulcs nyit, de van egy olyan, úgynevezett mesterkulcs is, amely minden ajtót kinyit. Általában a mesterkulcs vagy a főnöknél vagy az irodavezetőnél van, szállodákban a portán vagy a takarító személyzetnél. Így nincs szükség az összes szoba/iroda kulcsát magunknál hordani, mert egy kulcs is elegendő.

Igen ám, de mindig történhetnek váratlan helyzetek, sérülhet a zár, beletörhet a zárba a kulcs, vagy egyszerűen elveszhet, ilyenkor pedig orvosolni kell a helyzetet. Mivel a főkulcsrendszer bonyolultabb, mint egy sima zár, érdekes kérdés, hogy egy zárcsere vagy zárbetétcsere hogyan is zajlik. Nos, ha szükség van erre, akkor mindenképp értesíteni kell a céget, aki kiépítette a rendszert, ugyanis ők fognak tudni olyan zárat/zárbetétet hozni, amely illeszkedik a rendszerbe, és ugyanúgy érvényes rá, hogy a mesterkulcs azt a zárat is nyitni tudja.

Érdemes másolatvédelemmel is ellátni a főkulcsrendszer kulcsait?

Érdekes kérdés még a főkulcsrendszerekkel kapcsolatban, hogy érdemes-e másolatvédelemmel ellátni a kulcsokat. Ezzel a másolás drágább és korlátozottabb lesz, viszont biztonságosabb. A főkulcs rendszereket leginkább olyan helyeken építik ki, ahol nagy a mozgás, vagyis munkatársak is jönnek mennek, hotelekben a szállóvendégekről már nem is beszélve. Mivel a kulcsok több kézben is megfordulhatnak, és ez a mesterkulcsra is igaz, mindenképp érdemes másolatvédelemmel ellátni a rendszerben lévő összes zár kulcsát, mert így nem kell attól tartani, hogy egy vendég vagy egy dühös alkalmazott másoltat magának saját kulcsot.

Emellett, ha egy főkulcsrendszerhez tartozó kulcs elveszik, akkor mindenképp érdemes a zárbetétet lecserélni, mert nem lehet tudni, hogy vesztés vagy lopás áll fenn, így pedig nem olyan zavaró kérdés, hogy a másoltatás drágább vagy sem.