Biztosan mindenki hallotta már a másolatvédett kulcs kifejezést, viszont lényegesen kevesebben tudják, hogy ez valójában mit is jelent. Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy akkor ezeket a kulcsokat lehetetlen lemásolni? Mi van akkor, ha leveszítjük, teljesen új zár, vagy legalább új zárbetét kell majd? Nos, a következőkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, és persze arra is kitérünk, hogy mikor is érdemes másolatvédett kulcsot választani. De kezdjük az elején, mit is jelent a másolatvédelem?

Nos, a félreértések elkerülése végett érdemes leszögezni, hogy a másolatvédett kulcsok sem teljesen másolhatatlanok, vagyis ez a kifejezés nem olyan kulcsot takar, amit lehetetlen lemásolni. Tény, hogy a másolatvédelemmel ellátott kulcsok bonyolultabbak, mint a hagyományos kulcsok, így a másolásuk is speciálisabb, de ettől még másolhatóak. A másolatvédelem valójában azt jelenti, hogy a másolatvédett kulcs másolásához jogosultságra van szükség, és nem végezheti el akármelyik kulcsmásoló. Emellett persze egy bonyolultabb kulcsról van szó, amit csak úgy, akárki, nem fog tudni lemásolni, tehát ha kölcsönveszi valaki a kulcsot, hogy lemásoltassa, kicsi rá az esély, hogy sikerrel jár.

Mikor érdemes másolatvédelemmel ellátni egy kulcsot?

Érdekes kérdés persze, hogy mikor érdemes ilyen kulcsot választani, hiszen drágább egy ilyen kulcs, illetve a hozzá tartozó zárbetét is. Azoknak, akik gyakran adják oda a kulcsukat idegeneknek, mindenképp érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Aki szobát ad ki, akár csak a nyári időszakba, akár egész évbe, esetleg albérlői vannak, mindenképp jó megoldás, ha a bérlőnek, vendégnek nincs lehetősége lemásolni a kulcsot. Családon belül sem ritka, hogy valaki másolatvédett kulcsot csináltat, mert aggódik, hogy a családtagok esetleg lemásolják a nyaraló kulcsát, és hívatlanul, a tudtunk nélkül használják azt.

Ha tartunk attól, hogy valaki csak úgy lemásolja a kulcsunkat, mindegy, hogy a nyaraló, a lakás vagy a bérlemény kulcsáról van szó, célszerű másolatvédelemmel ellátni a kulcsot.