Amikor meghalljuk, hogy másolatvédett kulcs, akkor egyből arra gondolunk, hogy ilyen biztos nincs, hiszen minden kulcsot le lehet másolni valamilyen úton-módon. Ez egyébként valóban így is van, viszont a másolatvédett kulcs nem is azt jelenti, hogy a kulcs másolhatatlan. A másolatvédelem nagyon hasznos funkció, és mindenképp jó, ha tudjuk mit is jelent pontosan. Nos, a másolatvédelem nem teszi lehetetlenné a kulcs lemásolását, bár valóban egy bonyolultabb kulcsfajtáról van szó, amelyet nem mindenki tud másolni.

A másolatvédelem valójában azt jelenti, hogy a kulcs másolásához jogosultságra van szükség. Egyrészt, amikor a kulcsok készülnek, illetve a zárak felkerülnek, akkor a cégnél, aki felszereli a zárakat meg kell adni azoknak a nevét, akik jogosultak ahhoz, hogy másoltatni vigyék a kulcsot. Másrészt az is meg van határozva, hogy mely cég végezheti el csak a másolást. Ha csak besétálunk a kulcsmásolóhoz, nem fogjuk tudni lemásoltatni a kulcsot, és akkor sem járunk majd sikerrel, ha a megfelelő céget keressük fel, de nincs jogosultságunk. Ezek a kulcsok nagyon hasznosak lehetnek, viszont nem árt tudni, lényegesen magasabb áron másolják őket, mint a hagyományos, védelem nélküli kulcsokat.

Kinek lehet szüksége másolatvédett kulcsra?

Persze érdekes kérdés, hogy kinek lehet szüksége másolatvédett kulcsra. Egyrészt a cégeknél nagyon hasznos lehet ez a megoldás, ha a kulcsok szabadon vannak, tehát a munkatársak hozzáférhetnek. Ezzel a módszerrel le tudjuk védeni a kulcsokat, hogy illetéktelenek lemásoltathassák őket. Irodákban ez jó megoldás, de hotelek és panziók esetén is, ahol nem kulcskártyát használunk. Ez egy plusz védelem, amit érdemes megfontolni a céges eszközök, titkok és adatok védelmében.

De nemcsak cégeknek érdemes másolatvédett kulcsban gondolkodniuk, hanem magánszemélyeknek is. Akik szobát vagy lakást adnak ki, mindenképp hasznos lehet. Akkor is jó megoldás ez, hogy állandó bérlőnk van, mert így meg tudjuk akadályozni, ha másnak is másoltasson kulcsot, de akkor is, ha esetileg adjuk ki ingatlanunkat, Airbnb-zünk vagy csak nyáron adunk ki nyaralót.