Arról már sok szó esett, hogy a panziókba nagyon jó választás a főkulcsos zárrendszert, mert kombinálható kulcskártyával és kulccsal is, és így biztonságosabbá tehetjük a szobákat a vendégek számára.

Van azonban még egy helyzet, amikor érdemes főkulcsos rendszert használni, ez pedig az iroda. Nem, nem az otthoni irodáról van szó, a saját lakásunkban szinte felesleges ilyen rendszert kiépíteni, talán csak akkor, ha nagy lakásunk van, több szobával, és szobánként szeretnénk kiadni, de ez belefér a panzió és hotel kategóriába.

Amiről szó van, az irodaházak, vagy munkahelyek. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan helyen dolgozunk, ahol van saját irodánk, és a munkák bár nem titkos, de nem is jó, ha hozzánk csak úgy ki-be járnak a kollégák, mert azért fontos iratokat őrzünk. Ilyenkor igény van arra, hogy legyen az irodához saját kulcsunk, ugyanakkor jó, ha más is rendelkezik kulccsal, például a takarítószemélyzet vagy a főnök. Ez egy-két iroda esetén meg nem lehet gond, hiszen akár műanyag jelölőkkel szín kódolhatjuk is a kulcsokat, de 20-30 iroda esetén ez a módszer már nem lesz annyira hatékony.

Mit várhatunk egy főkulcsos rendszertől?

A főkulcs rendszer lehetővé teszi számunkra, hogy saját kulcsunk legyen az irodához, és más kollégák ne tudjanak bejönni hozzánk. Ez a munkahelyi titoktartás érdekében fontos szempont lehet, és a munkahelyi rivalizálás esetén sem fog gondot okozni, vagy kérdéseket felvetni, hogy ki járt a másik irodájában. Ugyanakkor arra is lesz így lehetőség, hogy a főnökünk egy saját, közös kulccsal bármelyik irodába bemenjen, hiszen tartozhat az összes zárhoz egy mesterkulcs is. Ez persze akár a takarító személyzetnek is adható.

A főkulcs rendszerhez használhatunk kódot, de akár kártyát is, vagyis a felhasználása meglehetősen széleskörű. Ha olyan helyen dolgozunk, ahol sok iroda van, és szeretnénk megteremteni a kollégák számára a biztonságos munkavégzést, akkor érdemes elgondolkodni a főkulcs rendszer kiépítésén, így nem kell attól tartaniuk, hogy egy rivális kolléga betekintést nyer a munkájukba.