Arról már sok szó esett, hogy mikor és milyen körülmények között nem szabad halogatni a zárcserét. Ugyanakkor érdekes kérdés, hogy ilyen esetekben sokszor nem zárcserét, hanem zárbetétcserét emlegetünk.

Sokak szerint a kettő egy és ugyanaz, de koránt sem ez a helyzet. Érdemes tudni, hogy melyik mit is jelent, és hogy mikor melyik a jobb megoldás. Először is lássuk, mit takar a zárcsere és mit a zárbetét csere. A zárcsere, ahogy a neve is mutatja a zár cseréjét jelenti, a teljes zárét. Ez egy meglehetősen drága mulatság, különösen akkor, ha biztonsági zárról van szó, vagy ha az egész főkulcs rendszert kell cserélni.

A zárbetétcsere viszont csak a zárbetétre vonatkozik. Ez a zár azon része, amelyben a kulcs forog, és nyitja-zárja az ajtót. Értelemszerűen ennek cseréjére akkor lehet szükség, ha a kulcs valamilyen módon beszorul, beletörik, vagy illetéktelen személyek kezébe kerül, de a zár többi része alapvetően ép marad. Mielőtt pánikba esünk, hogy mennyire költséges is lesz a zárcsere, mindenképp gondoljuk végig, hogy valóban az egész zárat ki kell majd cseréltetnünk, vagy bőven elég csak a zárbetétet, hiszen így sokkal jobban jövünk ki anyagilag. Spórolni persze nem érdemes, ha az egész zár cserét igényel, akkor azt kell tennünk.

Mikor elég a zárbetét cseréje?

Alapvetően akkor, ha a zár alapvetően működik, csak a kulccsal történt valami. Ha beletörik a zárba a kulcs, akkor érdemes előbb meggyőződni róla, hogy menthető-e a zár, ha igen, akkor elég lehet csak a zárbetétet cserélni. Ugyanez a helyzet, ha valamiért új kulcsra van szükségünk. Ez megeshet akkor, ha elveszítettük a kulcsot, de akkor is, ha új lakásba költöztünk. Az új lakás lehet saját, de albérlet is, amit vagy mi bérlünk, vagy mi adunk ki. A válás és a szakítás is egy olyan eset, amikor új kulcsra lehet szükségünk.

Az egész zár cseréjét akkor kell megtenni, ha a zár menthetetlen, és a zárbetétcsere nem oldja meg a problémát. A szerelő segít majd nekünk megállapítani, hogy melyik a jobb lehetőség, akár anyagi, akár funkció szempontjából, és azt a megoldást érdemes választani, amit ő javasol.