A zárakat alapvetően nem kell karbantartani, ám megesik, hogy akad a zár, ez ellen pedig valamit tenni kell.

A legtöbben ilyenkor tudják, hogy az olajozás a megoldás, így már szaladnak is a konyhába a megoldásért. Az olaj az olaj, mindegy milyen, jó lesz. Ebből pedig már nem egy rémtörténet született már. Aki a konyhából próbálja megoldani az akadó zár problémáját, az szinte mindig rosszul jár. A jobbik este, ha csak olajoznak étolajjal, esetleg olívaolajjal, a zár pedig továbbra is akadni fog, ám akadnak sokkal rosszabb eshetőségek is.

Például akkor, ha olajat nem találunk, de sebaj, a zsír is jó lesz. Nos, a pörköltbe biztosan, ám a zárba már egyáltalán nem. A zsír ugyanis hajlamos megülni a kulcslyukban, bepenészedni, egy idő után pedig zöldes massza formájában távozni. Ez pedig a zár végleges tönkre meneteléhez vezethet. Ha szerencsénk van, akkor a WD 40 még megmentheti a helyzetet, de sokszor már a csoda sem segít, és zárcsere lesz a vége a zárzsírozásnak. De ha nem ez lesz a legjobb megoldás, akkor mi? Milyen olajat használhatunk, ha szabad ilyet egyáltalán?

Mi lesz a megfelelő megoldás, ha gond van a zárral?

Az olajozás kifejezés sokszor félrevezető lehet, mert igazából nem olajozunk, hanem a kenőanyagot pótoljuk, ami nem minden esetben olaj. A zár esetében többféle megoldás is a rendelkezésünkre áll. Az egyik lehetőség valóban az olaj, de nem az ét vagy az olíva, és semmi esetre sem a zsír, hanem a zárolaj, amit zárszaküzletekben tudunk beszerezni. A varrógépolaj, babaolaj, és a gépolaj szintén nem jó megoldás, így ezeket gyorsan felejtsük is el. Ha akad a zár, és olajozni szeretnénk, akkor csakis zárolajjal tegyük.

A grafitpor is jó megoldás lehet az akadó zár problémájára. Ezt a barkácsboltokban vagy a zárszaküzletekben tudjuk beszerezni grammos kiszerelésben. Olcsó megoldás, sok sem kell belőle, ugyanakkor kevesen próbálkoznak vele, mert a zár szétszedése nélkül nem annyira hatékony megoldás. A WD 40 az egyik leggyakrabban használt kenőanyag a zárakhoz, a kialakításának köszönhetően könnyű a zárba juttatni.