Itt a nyár, sokan már a tavasz elején elkezdték megtervezni a nyaralást, utazást, pihenést. Sokan mennek szállodába, hotelekbe, ahol időjárástól függetlenül élvezhetik a wellness szolgáltatásokat és a medencéket. A szobákhoz persze kulcs is jár, néha hagyományos kulcs, néha pedig kulcskártya. Érdekes kérdés persze, hogy miben más egy hotelszoba kulcsa/zárja, mint egy hagyományos beltéri ajtóé. Nos, a különbségek nemcsak a kulcs formájában keresendőek, persze az is nagy különbség, hogy otthon valószínűleg nem kulcskártyával nyitjuk a nappalit, és a kártya sem befolyásolja, hogy van-e áram az adott helyiségben.

Lényeges különbség egyrészt az, hogy még beltérben általában bőven elegendő a BB zár, amelyet valamilyen számozású tollas kulcs nyit, addig a hotelekben az nem lenne kellően biztonságos. A szállodákban inkább PZ zárak vannak a szobák ajtaján is, melyek hasonlóak a bejárati ajtók zárjaihoz. Emellett a szobák zárjai mind egy főkulcs-rendszerhez tartoznak, vagyis minden szoba külön nyitható (kulccsal vagy kulcskártyával), de van egy közös kulcs vagy kulcskártya is, amely minden szoba zárját nyitja, ez az úgynevezett mesterkulcs.

Mi történik, ha elveszítjük a hotelszoba kulcsát?

Ez jóval bonyolultabbnak hangzik, mint az otthoni szobák zárjai, igaz? Nos, egy ilyen szoba kulcsát elveszíteni nem épp jó, bár attól nem kell tartanunk, hogy nem fogunk tudni bejutni az adott szobába. Egyrészt a legtöbb esetben minden szobához több kulcs van, de ott van a már említett mesterkulcs is, így a szobába való bejutás nem okoz majd gondot. Azzal viszont számolni kell, hogy az elveszett kulcs pótlása költségesebb, mint egy hagyományos kulcsé, különösen, ha másolatvédelemmel is el volt látva. Ha szerencsének van, akkor csak a másolás költségét számolja fel a hotel.

Ha viszont esély van arra, hogy ellopták a kulcsot, akkor a hotelnek valószínűleg zárbetétet kell cseréltetnie az adott szobán, ennek pedig magasabb lehet a költsége, hiszen nemcsak egy hagyományos zárbetétcserére lesz szükség, hanem olyan zárbetétre, amely illeszkedik a főkulcs rendszerhez.