Manapság egyre többen fektetnek be ingatlanba, illetve foglalkoznak fő vagy mellékkeresetként szobakiadással, vagy épp panziót üzemeltetnek. Ezek a lehetőségek, különösen most, hogy jön a nyár, felértékelődnek. Érdekes kérdés persze, hogy milyen zár kerüljön fel a panzió szobáinak ajtajára, a kiadó szobákra, de akár az apartmanokra is. Az apartmanok esetében általában hagyomány bejárati ajtózár szokott felkerülni, különösen akkor, ha csak egy-két ingatlanról van szó. Nem is nagyon kell más, arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy a zár minőségi, több ponton záródó fajta legyen, hiszen nem jó reklám, ha betörnek az apartmanokba, és megkárosítják a vendégeinket.

A kiadó szobák, panziók kérdése már érdekesebb, ilyenkor beltéri ajtózárakat szokás választani, viszont ezek nem feltétlen a legbiztonságosabbak. Bejárati ajtózárakat tenni egy szobára pedig túlzásnak tűnhet. A BB zárakon túl is van azonban élet. A tollas kulcs jó lehet otthon, de a panziókban nem. De akkor milyen zárat válasszunk? Természetesen PZ zárat, melyeket a bejárati ajtók esetében is használni szoktak, de ennyi még nem feltétlen lesz elég.

A főkulcs-rendszer jó megoldás panziók esetében?  

A panziók, kiadó szobák esetében nemcsak az a fontos, hogy minden szobához külön zár legyen, hanem az is, hogy a tulaj, ha kell bemehessen, esetleg a takarítószemélyzet. Igen ám, de 20-30 szoba kulcsát magunkkal cipelni nem feltétlen hatékony megoldás, ezért nem árt, ha van egy kulcs, ami minden ajtóhoz jó. Ez persze sokak számára elképzelhetetlen, pedig létezik ilyen rendszer. A főkulcs-rendszer lényege pont az, hogy minden ajtóhoz legyen külön kulcs, de egy közös is, egy úgynevezett mesterkulcs.

A hotelek is gyakran használnak ilyet. A PZ zárak egyik nagy előnye, hogy csatlakoztathatók a főkulcs rendszerekhez, sőt, még akár a kulcskártyás megoldás is szóba jöhet. A panziókban persze ritka a kulcskártya, de hagyományos kulcsos zárakkal is tökéletesen jó megoldás a PZ zár és a főkulcs-rendszer.