Amikor valaki panzió üzemetetésben fog, nem elegendő csak kicsinosítani a szobákat, aztán pedig meghirdet a közösségi médiában vagy valamilyen szállásfoglaló portálon keresztül. Nem. Mielőtt meghirdethetnénk, számos dologra kell gondolni, például a szobák biztonságos zárhatóságára.

Szükség lesz minden szobához saját kulcsra, mert nem előnyös, ha minden kulcs minden zárat kinyit. Ugyanakkor szükség lesz olyan kulcsra is, ami nyit minden ajtót, hogy kulcsvesztés esetén is be lehessen jutni, vagy a takarítószemélyzet se ácsorogjon az ajtó előtt a szoba lakójára várva, hogy kivihesse a szemetet.

Az viszont nem előnyös, ha a személyzet egy óriási kulcscsomót kap 10-20, esetleg 30 kulccsal, mert ember legyen a talpán, aki megtalálja a szükséges kulcsot, még akkor is, ha fel van címkézve, hogy melyik szobához tartozik. Egy ekkora kulcscsomót cipelni sem kis feladat, hát még használni. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, jó lenne egyetlen kulcs, ami minden szobát kinyit. Ehhez pedig egy speciális rendszerre lesz szükség, ami segítségünkre lehet, hogy ne kelljen minden szobához külön kulcsot keresgélni, hanem egyetlen egy kulccsal megoldhassuk a problémát. De milyen rendszerről is van szó.

Portál rendszer vagy más néven főkulcsos zárrendszer

A hotelek, panziók, hostelek, és apartmanok számára a portál rendszerű vagy más néven főkulcs rendszerű zárakat szokták javasolni, leginkább vészfunkciós vagy gombos kivitelben. A gombos kivitel esetén egyetlen mozdulattal be lehet zárni az ajtót, kívülről pedig csak kulccsal válik nyithatóvá. Az ilyen típusú ajtókat lehet egyébként bankkártya vagy műanyag darab segítségével kinyitni, de csak nyitott állapotban, tehát, ha van bent valaki, és nem zárta belülről kulcsra. Tehát félni nem kell, hogy egy bankkártya segítségével bejut valaki.

A vészfunkciós zárak pedig azok, amelyek akkor is nyithatóak kívülről kulccsal, ha belül van kulcs, tehát egyszerre két kulcs is tud mozdulni a zárban. A portálrendszer mindkettővel kombinálható, így egyetlen közös kulccsal bármelyik szoba ajtaját ki lehet nyitni vész esetén, de a szobák saját kulcsa nem nyit más ajtókat.